MSZP: Siralmas a közbiztonság!

Miskolc – Mint az élet minden területén, a közbiztonság ügyében is éppen az ellenkezőjét teszi a Fidesz mindannak, amit 2010-ben megígért. Minderről két szocialista országgyűlési képviselő, dr. Simon Gábor és dr. Varga László beszélt pénteken Miskolcon.

 

 

Varga elmondta: 2010 tavaszán a fideszes ígéretek között szerepelt az is, hogy két hét alatt rendet tesznek az országban. Nyilván nem lett, nem lehetett rend két hét alatt, de ami ennél sokkal rosszabb, hogy egyetlen olyan kormányzati intézkedést sem hoztak, amely ezt segíthette volna elő.
A rendőrséget évek óta nem fejlesztik, a rendőröknek járó béren kívüli személyi juttatások is egyre szűkülnek, miközben milliárdokkal tömnek ki olyan újonnan felállított szervezeteket (a Terrorelhárító Központot, vagy az Országgyűlési Őrséget), melyeknek nem a közrend, a közbiztonság fenntartása, javítása az elsődleges célja. Az időnként jedi lovagokat elfogó TEK például 13 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodik, ennyi pénzből 6000 új rendőr szolgálhatná az ország lakóit. Ehhez képest a meglévő rendőri állomány egy részét a bűnüldözés helyett egyéb feladatokkal bízzák meg, például 1152 rendőr vesz részt az idén elindított fideszes sarc, az e-útdíjrendszer működtetésében, további 300 rendőrt pedig közúti sebességmérésre állítottak be.
A rendőrségnek viszont nem az államkassza megtömése az elsődleges feladata, hanem az állampolgárok védelme, a bűnmegelőzés. Nem csoda tehát, hogy 2011-ről 2012-re (ez a legutoljára ismertetett éves rendőrségi adat) radikálisan nőtt az ismertté vált bűncselekmények száma. Varga szerint az új kormányzatnak több eszközt, lehetőséget kell biztosítania az embereknek saját maguk, illetve hozzátartozóik testi épségének megvédése, vagyontárgyaik megóvása érdekében.
Dr. Simon Gábor szerint a rendőrök annak ellenére igyekeznek legjobb tudásuk szerint elvégezni a munkájukat, hogy a kormány rendészeti politikája minimum kiszámíthatatlan, intézkedéseikkel elbizonytalanítják a rendőri állományt. Ennek jelentős része van abban, hogy Miskolcon tragikusak a bűnügyi mutatók: egy év leforgása alatt az ismertté vált bűnesetek száma 40 százalékkal, ezen belül a gyermekkorú bűnelkövetők száma 81 százalékkal nőtt (utóbbi azért is érdekes, mert a Fidesz külön programot ígért ennek kezelésére). A szándékos testi sértés 27 százalékkal, a vagyon elleni bűncselekmények száma 23 százalékkal volt magasabb 2012-ben, mint egy évvel korábban. Dr. Zsiga Marcell fideszes országgyűlési képviselő 2010-es ígéretével ellentétben nem jött létre új rendőrőrs a belvárosban és a Győri kapuban, s mai napig a diósgyőri őrsnek sem sikerült megfelelő épület találni.
Simon elmondta: ha nem történik változás a kormányzati politikában, ez a helyzet csak romlani fog. Az MSZP-nek éppen ezért az a célja, hogy 2014 után megfelelő anyagi feltételekkel ellátott, független szakmai irányítás alatt működő rendőrség jöjjön létre az országban, a rendőröknek pedig megfelelő életpályamodellt kínáljon az állam.
– Dr. Simon Gábor és Dr. Varga László országgyűlési képviselők (MSZP) –