A Fővárosi Közgyűlés tegnap megszavazta,

 hogy a Csepelen temetik el a jövőben a szociális temetkezés a rászolutak elhunyt hozzátartozóit. Németh Szilárd – aki mellesleg a Fővárosi Közgyűlésnek is tagja – nem emelte fel szavát az intézkedés ellen.

 

Előzmények: mint a sajtóhírekből megtudhattuk, a Budapesti Temetkezés Intézet (BTI) a kibővített csepeli temetőben kívánja létrehozni a szociális temetkezéshez szükséges parcellákat. Évente mintegy 2-3000 család fogja itt maga eltemetni a hozzátartozóit. A szociális temetkezés embertelenségét mutatja, hogy a hozzátartozóknak maguknak kell mosdatni és öltöztetni a halottat, maguknak kell kiásni a sírgödröt, magunknak kell a koporsót cipelni, maguknak kell azt a sírgödötben helyezni és betemetni. Raádásul csak egyféle fejfát használhatnak, és nem temethetik hozzátartozójukat korábban elhunyt párjuk, szüleik vagy gyerekeik mellé stb. Tisztára 1984!

A temetkezés körül már nem először van botrány az országban. A kistelepülések vezetői régóta panaszkodnak arra, hogy a családtagjaikat eltemetni nem tudó lakosok helyett egyre nehezebben tudják vállalni a köztemetés költségeket. Egy-egy ilyen temetés minimum 150-200 ezer forintba kerül. Erre próbálta meg felhívni a figyelmet Pusztaottlaka képviselőtestülete, amikor maguk temettek el egy elhunyt férfit. A megoldás szerintünk mégsem az, hogy a hozzátartozókkal elkapartatjuk a halottat, egy előre kijelölt szegényparcellában. Még haláluk után sem bírják elviselni, hogy valakinek nincs vagyona. Valóban mindenki annyit ér, amennyije van? csepelhirek.hu