Rendkívüli közgyűlést hívat össze

az MSZP miskolci önkormányzati frakciója december 19-re.

 

Napirendre négy témát vennének fel: egyrészt szeretnék elérni, hogy Miskolcon is kaphassanak a rászorulók szociális tűzifát, másrészt arra tesznek javaslatot, hogy a három és többgyermekes családok részére karácsonyi ünnepséget szervezzen a város. Harmadik témajavaslatuk, hogy Miskolc – karácsony közeledtével – adjon 10 ezer forintnyi egyszeri támogatást a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásban részesülők számára. Negyedik javaslatuk pedig, hogy a város adjon év végi rendkívüli juttatást az önkormányzati munkavállalók (közalkalmazottak, közszolgálati tisztviselők, fizikai munkavállalók) számára.

Minderről Bartha György és Bazin Géza képviselők számoltak be szerdán Perecesen, az Erenyői út és az ÉRÁK felhajtójának kereszteződésében, a most még névtelen közterületen.

Azért ott, mert a közterület ügyében is szeretnének lépni. Annak ugyanis nevet szeretnének adni a helyiek, de a miskolci önkormányzat fideszes többsége legutóbb éppen a szerdai közgyűlésen utasította el az erről szóló előterjesztést. Illetve napirendre sem vette, így nem is lehetett arról dönteni, hogy megkapja-e az Advent tér nevet a közterület, vagy sem.

Bazin Géza ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a jegyző szerint azért nem lehet a közterület elnevezéséről döntést hoznia a közgyűlésnek, mert a közterület nem közterületként, hanem úgynevezett kivett iparterületként szerepel a rendezési tervben. A szocialista képviselő ugyanakkor rámutatott, hogy a novemberi közgyűlésen ennek ellenére mégis sikerült Aranycsapat tér névre keresztelni a DVTK-stadion előtti területet, noha az sem közterület: birkózócsarnok és parkoló. Ráadásul az Aranycsapat tér nem is az önkormányzaté, a tulajdonos sem járult hozzá az elnevezéshez, s a lakosság sem véleményezhette az elnevezési szándékot. Így többszörösen törvénysértő módon hozta meg a döntést a fideszes többség. Ő maga az Aranycsapat tér keresztelője után úgy vélte, ezen az alapon az Advent tér is megkaphatja a nevét, ezért már a tér névtábláját is elkészíttette. Tévedett, a jegyző hajthatatlan volt. Meggyőződése szerint csak azért akadályozza a Fidesz és a városvezetést kiszolgáló jegyző az elnevezést, mert arra a választókerület szocialista képviselője tett javaslatot.

A rendkívüli közgyűlés általuk javasolt napirendjeiről szólva Bazin Géza hangsúlyozta: mind a négy javaslatuk a karácsonyhoz, az év végi juttatásokhoz, valamint a télen megnövekedett kiadásokhoz kapcsolódik, ezért rendkívül fontos, hogy azokat a közgyűlés mihamarabb tárgyalja meg.

A tűzifával kapcsolatos előterjesztést részletesen is ismertette. Elmondta: köztudott, hogy az általános rezsicsökkentés mellett azok is támogatásra szorulhatnak, akiknek kormányprogramban támogatott rezsije egyáltalán nincs, éppen ezért ők jól sem járhattak a 20 százalékos rezsicsökkentéssel. A tűzifa (és a szén) ára az előző fűtési szezon óta nem csökkent, hanem közel 5 százalékkal nőtt – márpedig a legszegényebbek jellemzően szénnel és fával fűtenek. A kormányzat indított ugyan tűzifaosztási programot indított, ám ebben csak olyan települések önkormányzatai vehetnek részt, ahol a lakosságszám 5000 alatti. Miskolc nem ilyen, de Miskolcon is élnek olyan emberek, akiknek szükségük lenne a segítségre ahhoz, hogy ne fagyjanak meg.

Emiatt az MSZP kezdeményezi, hogy önkormányzati rendeletben felsorolt kritériumok alapján Miskolcvárosa saját hatáskörben nyújtson ingyenes tűzifa-támogatást a lakásfenntartási támogatásban részesülők számára. Kezdeményezik azt is, hogy Miskolcönkormányzata kezdeményezze a tűzifaosztást szabályozó BM rendelet módosítását, s kérje fel a város fideszes országgyűlési képviselőit, hogy ebben az ügyben is járjanak el Miskolc érdekében.

– Bartha György és Bazin Géza önkormányzati képviselők, MSZP –