Egy év próbára bocsátott a Miskolci

Járásbíróság első fokon a közelmúltban két miskolci szocialista önkormányzati képviselőt és egy újságírót, akiket különleges személyes adattal visszaélés vétségével vádolt az ügyészség. Az ítéletet a vádhatóság tudomásul vette, a vádlottak és védőik azonban fellebbezéssel éltek ellene. Ügyüket tegnap kezdte tárgyalni másodfokon a Miskolci Törvényszék dr. Pászti Attila vezette tanácsa.

 

Földesi Norbert és Varga Gergő a két érintett szocialista önkormányzati képviselő tavaly nyáron fészekrakó-ügyben tartott sajtótájékoztatót. Itt kiosztottak az újságíróknak egy fotót, amin az egyik fészekrakó ügyben elsőrendű vádlottként szereplő, azóta nem jogerősen másfél év – végrehajtásában négy évre felfüggesztett – börtönre ítélt ügyvéd látható fideszes kitűzővel a hajtókáján. Ezt a fotót jelentette meg Pusztai László újságíró az eszakhirnok.com oldalon. Mivel valakinek a politikai orientációja különlegesen személyes adatnak minősül, az ügyészség úgy találta, a két politikus  és Pusztai László jogsértést követett el, ami a sértett „társadalmi megbecsülésére kedvezőtlenül hatott”.

Az érintett jogászt már az ügyvédi kamara is kizárta soraiból, így a tegnapi tárgyaláson az egyik vádlott védője indítványozta: kérje be a törvényszék a kamara etikai bizottságának a sértett jogászra vonatkozó anyagait, azokból valószínűleg kiderülhet, hogy „társadalmi megbecsülésének” a vádlottak vagy esetleg saját maga ártott-e többet?

A törvényszék helyt adott az indítványnak, és a tárgyalást elnapolta; várhatóan március elején kerülhet pont az ügy végére-rtja a mai Észak