Az Emberi Jogok Világnapja

 alkalmából a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) összegyűjtötte 2013 legsúlyosabb jogsértéseit az Alaptörvény módosításaitól kezdve a hajléktalanok kriminalizálásán át a HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek intézményesült diszkriminációjáig.

 

Íme a top 10-es lista a jogsértésekről az egyébként sokkal több esetet tartalmazó jelentésükből:

A TEK és a rendőrség ál-területlezárásokkal igyekezett megakadályozni tüntetéseket, például a Várba és a kormányfő háza elé bejelentett tüntetéseket. A TASZ ezeket az ügyeket sikeresen támadta meg a bíróság előtt, amely kimondta: „nem tekinthető szükségesnek egy demokratikus társadalomban a politikai véleménynyilvánításra irányuló békés gyülekezést pusztán azon okból korlátozni,hogy azt védett személy jelenlétében kívánják megvalósítani”.

A kötelezően választható erkölcstan vagy hittan bevezetése az általános iskolákban.

Az Alaptörvény negyedik módosítása lehetőséget ad a szólásszabadság korlátozására azzal, hogy azt a tévképzetet kelti, az emberi méltóság védelme fontosabb, mint a szólásszabadság. Az Alaptörvénybe olyan szólásszabadságot korlátozó szabályok is bekerültek, amelyekről az Alkotmánybíróság kimondta, hogy alkotmányellenesek.

 

Az új polgári törvénykönyv sérti a szólás- és sajtószabadságot, mert akadályozza a közhatalom-gyakorlók és más közszereplők bírálatát.

Az új választási eljárási törvénnyel is bajok vannak, ezek egy részét a TASZ más jogvédő szervezetekkel összefogva kifogásolt az országgyűlés pedig módosította törvényt, de az továbbra sem biztosított, hogy bármely magyar állampolgár számára nyilvános legyen a levélben és a külképviseleten szavazók névjegyzéke, ami továbbra is veszélyeztetheti a választási eljárás tisztaságát.

Az Alaptörvény negyedik és ötödik módosításának értelmében csak ingyenesen lehet politikai hirdetést közölni a TV-csatornákon, amely a politikai beszéd korlátozása és megfosztja a polgárokat az informálódás lehetőségétől.

Megszületett a visszaélésszerű adatigénylés fogalma, miután több szervezet szerette volna megnézni a gyanús trafikpályázatokat. A parlament sürgős eljárásban, két nap alatt elfogadott egy olyan törvényt, amelynek alapján visszaélésszerűnek lehet minősíteni olyan közérdekű adatigényléseteket, amelyek túl nagy terhet rónának az adatokat kezelő intézményre.

Többször is hivatkoztak ítéletekben „magyarellenes indítékra” roma elkövetők esetében, miközben ha romák ellen követnek el rasszista bűncselekményeket, akkor a vádemelésig is szinte lehetetlen eljutni.

Lényegében büntethető lett a hajléktalanság.

A Központi Stomatológiai Intézet kiírta az ajtajára, hogy HIV- és AIDS-betegeket nem látnak el. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság ezért egyébként elmeszelte az intézetet.