Meleget karácsonyra!

Télen jellemzően háromféle

utazásban gondolkozik Magyarországon az, aki ezt megteheti: wellnesshétvége egy hazai fürdőben, síelés valamelyik szomszédos országban és lelépés a hidegből. Mi most a harmadik kategóriát vettük alaposan szemügyre, mivel benyomásaink szerint itt vannak a legnagyobb félreértések. Leginkább az, hogy a Kanári-szigetekre vagy Ciprusra elrepülni drága és kizárólag nyári mulatság. Pedig nincs felszabadítóbb érzés a tél derekán, mint pár napra kiszakadni a mínuszokból, és rövid ujjúban rohangálni a napon. A Földközi-tenger egyes területein ugyanis fel sem tűnik, hogy tél van, mivel kellemesen tavaszias az idő.

 

 

A holtszezon ráadásul nem jelenti azt, hogy ilyenkor az üdülővárosokban megáll az élet: a múzeumok az időjárástól függetlenül látogathatók, a helyi ételek pedig pont ugyanolyan finomak télen, mint nyáron. Az árak viszont lényegesen alacsonyabbak, és a tömeg is kisebb.

Olaszország – egy közelebbi célpont

Ha Olaszország mellett döntenénk, az Amalfi-partot célozzuk meg, mivel télen ez az ország egyik legmelegebb régiója. Az utószezon itt októbertől április elejéig tart, ami alól a karácsony és a húsvét – mint mindenütt – kivétel.

 

Amalfi – télen talán még parkolóhelyet is lehet találni

Forrás: Ács Gábor

Decemberben, januárban és februárban az átlaghőmérséklet 5-14 fok között mozog. Érdemes számolni azzal, hogy néha eleredhet az eső – de ez főleg a novemberre jellemző –, és azzal is, hogy vannak hotelek és éttermek, melyek ősz végén bezárnak. Ugyanakkor holtszezonban is vannak itt érdekes dolgok: fel lehet gyalogolni az Amalfi katedrális tetejére, kerámiát vásárolni Vietri sul Mare-ban, vagy kirándulást szervezni olyan helyekre, mint Ravello, Positano, Sorrento, Nápoly, Capri vagy Pompeji.

Az Amalfi partszakasz üzletei gyakran nagy leárazásokat tartanak január közepétől február közepéig. Az utazó nyári és téli büdzséje közti különbség pedig akár a 40-50 ezer forintot is elérheti: egy hotelszoba január és március között 45-50 euró körül lehet, míg nyáron felkúszhat akár 80-90 euróra is. A panziók és bed and breakfast szolgáltatások ennél lényegesen olcsóbbak. Érdemes autót bérelni: noha pont Amalfiban szinte lehetetlen a parkolás, télen még ez is könnyebb lehet. Nápolyba közvetlen fapados járatok is vannak Budapestről.

Ciprus – mindig zöld, és sosem áll le

Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, hegyekkel, tengerpartokkal, citrusfélékkel és olajfákkal. Rengeteget süt a nap, december és február között 5-17 fok között változhat a hőmérséklet, de a 20 fok fölötti meleg sem ritka. Így aztán Ciprus egész évben zöld, és télen is virágok borítják. Ami igazán meglepő, hogy a februári tenger akár 17 fokos is lehet, ami fürdésre hívogatja a bátrakat és a brit turistákat.

A kisebb úti célokkal ellentétben Ciprus nem zár be télen. Egy csomó dolgot lehet itt csinálni a hidegebb hónapokban is: a régészeti lelőhelyek meglátogatása, túrázás, sziklamászás, biciklizés mellett gyógyfürdőben is lehet lazulni, plusz több város kifejezetten télen rendez kulturális fesztiválokat. A szolgáltatószektorban novembertől egészen március végéig nem ritka az ötvenszázalékos árengedmény, a berepülő légitársaságok is gyakran leárazzák a jegyeiket. Ciprusra télen is van közvetlen fapados járat Budapestről, csomag nélkül oda-vissza 20 ezer forint alatt.

Monaco – a napsütés bajnoka

A Monte-Carlo Casino Monacóban

Forrás: AFP/Valery Hache

Monaco hercegsége egy kis városállam Franciaország és Olaszország találkozásánál, csúcsidőszaka a Forma-1-es nagydíj miatt a tavasz, ám számos látnivalót tartogat az utószezoni látogatóknak is. A napsütéses órák száma itt 300 nap/év, azaz kb. mindennap süt a nap. A monacói tél decemberben kezdődik és február végéig tart, a januári átlaghőmérséklet 10 fok körül van, de napközben akár a 13-14 fokot is elérheti. A legkevesebbet decemberben süt a nap, de januárban és februárban már sokkal jobb a helyzet, már napi ötórányi biztos napfénnyel is számolhatunk. A tengertani múzeum egész évben nyitva van, ráadásul az elhelyezkedése is csodás. A helyi filharmonikusok télen is koncerteznek, a Monaco Dance Forum pedig kifejezetten decemberre tartogatja nagy fesztiválját (idén december 20-áig). Januárban nemzetközi cirkuszfesztivál várja a látogatókat. Budapestről Nizzába januárban kb. ötvenezer a jegy (oda-vissza), innen Monte-Carlo busszal fél órára van.

Dél-Portugália – olcsó és tavaszias

Ezt a régiót már alaposan kiveséztük januárban: Algarve régióra nagyjából az igaz, mint az Amalfi környékére, csak melegebb van, és szebbek a tengerpartok. Kellemesen kiürült tengerparti városkák, remek gasztronómia, olcsó szállások várják a látogatót.

A Dona Ana-parton a mészkősziklák akár 20-30 méteresek is lehetnek

Fotó: Vincze Barbara

Az év elején a szállások panziószinten – hol reggelivel, hol anélkül – két embernek éjszakánként 30-35 euró körül voltak, a napi egy-egy elfogyasztott halunkért körettel adagonként 9-12 eurót fizettünk. Az üzletek fele zárva volt, így az ember akaratlanul is megelőzheti a túlköltekezést, ami pedig nyitva van, onnan még a magyar pénztárcának sem túl drága fazekasárukat, kicsit drágább parafatermékeket és azulejo csempéket érdemes szuvenírként hazavinni. Ha spórolni szeretnénk, érdemes egy-egy helyen egy napnál többet eltölteni, ilyenkor két ember napi büdzséje 55-60 euró körül mozog. A hőmérséklet ritkán csökken tíz fok alá, a legrosszabb idő a hegyekben 8-10 fok, a legjobb a déli részeken 19-20 fok. Budapestről Faróba egy átszállással lehet eljutni, ha szerencsénk van, akár harmincezerért.

Kanári-szigetek – a tél jolly jokere

A Kanári-szigeteken télen sincs nagyon hűvös

Forrás: Juhász G. Tamás

A Kanári-szigetek igazából már nem is Európa, bár Spanyolország része. Összeállításunk abszolút győztese, mivel itt a leghidegebb napok sem hűvösebbek, mint egy májusi este Budapesten. Egyszerűen nem tud csalódást okozni: a leghidegebb a január és a február, amikor 15 és 21 fok között változik az átlaghőmérséklet, Gran Canaria legmagasabb csúcsait télen egzotikumként olykor vékonyka hótakaró boríthatja. Ráadásul, ha okosan utazunk, nem is drága, egy apartmant akár napi 7 ezer/főért is megcsíphetünk Las Palmas legnagyobb strandjánál. Márciusban a szállás és az utazás öt éjszakára durván 80 ezer forintból jött ki egy főre, ami azért jócskán elmarad az utazási irodák 200 ezer forinttól kezdődő egyhetes áraitól.

Tunézia – az utazási irodák sztárja

Megnéztük pár utazási iroda árajánlatát az olyan olvasóink kedvéért, akik nem akarnak bíbelődni a repjegy- és szálláskereséssel: a melegebb helyek közül a legolcsóbb Tunézia, ahova már 40 ezer forint/főért el lehet utazni hét napra (ellátás nélkül, de három csillag alá semmi esetre se menjünk). Ezt követi Egyiptom, majd Görögország és Kréta, valamint Dél-Portugália. Aki maradna az egyéni szervezésnél, itt tudja megnézni magának, hogy milyen az átlaghőmérséklet a kiszemelt célponton,itt és itt pedig összegyűjtöttünk pár trükköt, hogyan szervezhet magának legolcsóbban utazást, itt pedig a szálláskereséshez adtunk tippeket.

Persze nem csupán a felsorolt régiók lehetnek egérutak a tél elől. Spanyolország, Görögország, Szicília szintén kellemes hőfokkal kedveskedik a meleg után sóvárgóknak. Annak viszont érdemes jó előre utánanézni, melyek azok a helyek, amelyek ilyenkor csökkentett nyitva tartással üzemelnek, netán zárva vannak. Nehogy úgy járjanak, mint mi, amikor Portugáliában a januári viharban autóztunk egy csomót, hogy eljussunk egy fürdőbe, amelynek ajtaján a „nyitás február közepén” tábla fogadott minket. origo.hu