Decemberben startol a digitális

 előfizetői csomagunk, amelynek legfontosabb értékesítési csatornái a megyei hírportáljaink lesznek – mondja Fodor István, az Inform Média Kft. ügyvezető igazgatója, aki növekvő eredményt vár erre az évre.

 

 

– Az év első tíz hónapja alapján milyennek ígérkezik a 2013-as év az Inform Média szempontjából?

– Az egész Inform Média csoport várhatóan magasabb eredményt ér majd el a tavalyinál. Ez alapvetően annak köszönhető, hogy a terjesztési árbevételünk stabil, ami azért fontos, mert a napilapjaink 95 százalékát előfizetéses formában értékesítjük, és ezen a téren sikerült megakadályozni a lemorzsolódást. A reklámbevételek vonatkozásában sajnos csökkenés tapasztalható, de ezen belül különbséget kell tenni a helyi és az országos hirdetők között. A helyi piacon százalékosan egy számjegyű, az országosnál két számjegyű csökkenés tapasztalható, azonban ezeket a kieső bevételeket sikerült költségcsökkentéssel kompenzálni.

– A hirdetési árbevétel csökkenésével mit lehet kezdeni?

– Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nálunk a terjesztési árbevétel már jóval magasabb, mint a hirdetési. Az is szerencsés, hogy a reklámbevételek 70 százalékát a helyi hirdetők adják, amelyre azért több ráhatásunk van, mint az országos, ügynökségi árbevételre. A csökkenés zömét inkább az országos hirdetők adják, ez pedig kevésbé befolyásolja az összárbevétel alakulását.

– A helyi hírek egy részéhez az online termékeikből is hozzájuthatnak az olvasók. Ezek mennyire jelenthetnek belső versenytársat a nyomtatott napilapjaiknak?

– A megyei hírportálokon olyan híreket közlünk, amelyekkel nem lehetne megvárni a lapzártát, illetve ízelítőt adunk a nyomtatott napilap cikkeiből. Ezért az a tapasztalatunk, hogy egyáltalán nem kannibalizálják a nyomtatott termékeink példányszámát. Ez abból is látszik, hogy amikor azt vizsgáljuk, hogy miért mondja le valaki az előfizetését, akkor nem nagyon találkozunk ilyen indokkal. A hírportáljaink inkább lehetőséget jelentenek, mert a legfontosabb csatornái a digitális előfizetők gyűjtésének. Decemberben startol a digitális előfizetői csomagunk, amelynek a legfontosabb értékesítési csatornái a megyei hírportáljaink lesznek.

– Mi a fő tervük a jövő évre nézve?

– A hirdetési lapjainknál a termékfejlesztés erősítése, a terjesztési területen pedig a még az idén elinduló digitális előfizetői csomagunk felfuttatása. A várakozásunk szerint utóbbival a jelenlegin túl egy újabb előfizetői kört tudunk majd megszólítani.

– Gondolkodnak médiapiaci terjeszkedésben?

– Elsősorban a termékportfóliónkat kiegészítő akvizíciók jöhetnek szóba, újabb szegmensben nem akarunk terjeszkedni.

Heszler Róbert

A Fodor Istvánnal készült interjút teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvashatja el.