Megválasztása után

szűk egy hónappal, november 21-én beiktatták Miskolcon a tetemvári református egyházközség új lelkipásztorát. Almási Ferenc korábbi kisrozvágyi és nagyrozvágyi lelkészt Szőnyi Tamás református esperes indította el a szolgálatra átadva a concessát és a díjlevelet. Almási Ferenc az ünnepségen hangsúlyozta, új szolgálati helyén folytatni szeretné, amit eddig tett: keresni Isten titkait, és növekedni a kegyelemben.

 

Szőnyi Tamás, a Borsod-Gömöri Református Egyházmegye esperese beiktatási beszédében elmondta, Almási Ferenc gyermekkorától fogva szívében hordozta az elhívást. Isten kegyelmét hitben járó családban megtapasztalta, minden időben a lelki növekedés határozta meg életét és eddigi szolgálati helyein jó bizonyságot tett. A tetemvári református közösség hat hónapos, nem könnyű keresés után talált rá, és egy nagyhírű, régi, Isten kegyelmébe kapaszkodó gyülekezetben végezheti szolgálatát.

A gyülekezet és lelkipásztor együttműködéséről szólva arra buzdított, hogy egy szívvel és lélekkel végezzék teendőiket. – Ehhez az egyéni feladatokat imádságban kell elkéri a mindenható Istentől engedve hívásának, és abban kell hűségesen megállni. Ettől lesz szép és egy test az Anyaszentegyház közössége ezen a helyen! Bölcs és szent életre, odaadó és hűséges szolgálatra, az evangélium tiszta hirdetésére, és példamutatásra ösztönözte a lelkipásztort, majd a gyülekezet közösségének jelenlétében – a lelkésztörvény értelmében – átadta a concessát, vagyis a szolgálatra feljogosító iratot, illetve a lelkipásztori díjlevelet.

A beiktatott lelkipásztor a Deszkatemplom szószékéről a magvető példázatán keresztül Isten titkainak felfedéséről beszélt. Mint mondta, a nyugati civilizált emberek berögződése, hogy a titkot meg kell tartani, az Úr Jézus titka viszont egészen más. – Az övét fel kell fedni, el kell mondani, hiszen azért van az Úrnak titka, hogy megkeressük, azért van elrejtett beszéd, hogy megtaláljuk. Hozzátette, nem mindenki érti meg az Úr igéjét, de aki valóban keresi az Urat, mindig kap választ. „Mert aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik.” Almási Ferenc végül hangsúlyozta: a tetemvári gyülekezetben azt szeretné folytatni, amit eddig is tett: keresni, kutatni Isten igéjét, növekedni a kegyelemben, és oda másokat is elvezetni.

– Hitem szerint Almási Ferenc lelkipásztort Isten küldte szolgálatra a gyülekezetbe. A mi dolgunk az, hogy higgyünk a küldésben, és támogassuk embert próbáló munkájában. A próba és a terhek alatt meg fog erősödni, ebben a gyülekezet támasza lesz – mondta a gyülekezet gondnoka. Pintér Zoltán szerint „a deszkában” építőanyagot kell váltani, a karó, és a cölöpök helyett sziklára kell építeni, ehhez pedig a köveket a közösség tagjainak kell összehordani. Végül megköszönte Hangó Istvánlelkipásztornak, hogy az átmeneti időszakban ellátta a lelkipásztori teendőket.

Balajthy József egyházmegyei tanácsos a 105. zsoltár szavaival kért áldást a lelkipásztor és a gyülekezet életére, munkájára: Adjatok hálát az Úrnak, hívjátok segítségül nevét, hirdessétek tetteit a népek közt!

 

 tirek.hu