A gépek az észak-magyarországi

 régióban kerülnek majd kiosztásra. Összesen négymilliárd forintot költenek egy olyan programra, amely már most kijelenthető, hogy kudarcra van ítélve. A laptop-osztogatással a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók oktatását kívánják javítani. Ne kerülgessük a forró kását, mindannyian tudjuk, hogy ez azt jelenti, hogy többségében cigánygyerekeket szeretnének megörvendeztetni egy-egy új laptoppal. A cél nemes, tagadhatatlan, hogy valamilyen módon el kell kezdeni e társadalmi csoport ifjú tagjainak felzárkóztatását, de talán mégsem egy nekik ajándékozott számítógéppel kellene elkezdeni.
Olyan családokról beszélünk, ahol a szó legszorosabb értemében mindennapi kenyérgondok vannak, és sajnos a legtöbb esetben a bűnözés is a mindennapjaik részét képezi. A gyerekek teljesen ingerszegény környezetben élnek és számos esetben olyan alapvető tudásoknak is híján vannak, mint a késsel-villával történő evés, vagy az angol vécé használata. Egyelőre nem laptopokra lenne szükségük, hanem megfelelő, külön rájuk szabott oktatásra és egy olyan rendszerre, amely minden lehetséges eszközzel a tanulásra kényszeríti őket. Annyi értelme van ennek a kezdeményezésnek, mint amikor a nem túlságosan szépemlékű Magyar Bálint (akkor épp a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség államtitkára) kezdeményezésére, elkezdték digitális táblákkal felszerelni az iskolákat. Olyan intézmények is kaptak ilyen eszközöket, ahol még fűtés is alig volt, a falak penészesek voltak, ha éppen nem dőltek ki. De legalább csilli-villi táblájuk, az volt.
Az is egy érdekes kérdés, hogy ugyan mit fognak kezdeni a laptopokkal a hátrányos helyzetű gyerekek? Sokan közülük olyan házakban élnek, ahol még áram sincs, vagy ha éppen van, akkor azt többnyire a szemközti póznáról lopják, az internetet-hozzáférést már meg sem merjük említeni. Nagyjából sejthető, hogy a legtöbben nem sokat tudnak majd kezdeni a gépekkel.
A kormány adott nekik egy ziccert, amit természetesen ki fognak használni. Senkinek ne legyenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy a laptopok többsége rövid időn belül gazdát fog cserélni. Olcsó gépek százait fogják eladásra kínálni a forgalmasabb piacokon, vagy az internetes oldalakon. Bizonyára lesznek olyan családok, amelyek felismerik majd a laptop-osztogatásban rejlő lehetőségeket és nagy tételben fogják begyűjteni, majd továbbértékesíteni azokat. Nem lepődnénk meg, ha e famíliák jelentős átfedést mutatnának az uzsorázást és boltocskázást folytató bűnbandákkal.
Ennek a rengeteg számítógépnek lenne jobb helye is. Legalább ezer darab jó helyre kerül, iskolákba, esőéves egyetemistákhoz, akik biztosan meg fogják becsülni, és nagy hasznát is veszik. Tudjuk jól, hogy az utóbbiak sem dúskálnak az anyagi javakban, sokuknak esélye sincsen, hogy saját laptopot vásároljon, szüleik pedig nem tudnak nekik segíteni. Hasznosabb lett volna, ha inkább őket célozza meg a program. Teljes cikk itt.