Herman Ottó síremléke mellett,

 a felsőhámori temetőben tartott rendezvényt „Tiltakozás és tiszteletadás” címmel az MSZP Miskolci Szervezete vasárnap. A szervezők meghívására Fazekas Csaba történész méltatta Herman Ottó és tanítványa munkásságát. A résztvevők tiszteletüket virág elhelyezésével is lerótták az utolsó nagy magyar polihisztor emléke előtt.

 

Fedor Vilmos önkormányzati képviselő elmondta, a rendezvény célja, hogy tisztelegjenek Herman Ottó és Vásárhelyi István emléke előtt. Fazekas Csaba történész, a Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézetének igazgatója ismertette, a szervezők arra kérték fel, hogy szóljon Herman Ottóról, méltassa tevékenységét – és beszéljen arról, miért fontos, hogy ne csak a tudományos élet képviselői őrizzék emlékét, hanem valóban mindenki tudja, „milyen nagyszerű emberek jártak köztünk évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt”.

Simon Gábor (MSZP) országgyűlési képviselő elsősorban Herman Ottó magyar politikai életben országgyűlési követként kifejtett tevékenységét méltatta, megemlítve, hogy Kovács László miskolci önkormányzati képviselő rávésette a nevét Herman Ottó általa felújíttatott síremlékére. Simon Gábor véleménye szerint, ami történt, az „nemcsak a jog és az erkölcs megcsúfolása”, hanem a korábban létrehozott, s a síremlék védetté nyilvánításában szerepet játszó kegyeleti bizottság munkájában részt vevő munkatársak tevékenységének semmibe vétele is.

A vasárnapi rendezvényt Varga László (MSZP) országgyűlési képviselő beszéde zárta, aki szintén méltatta Herman Ottó és Vásárhelyi István munkásságát, de személyes, gyerekkori élményeiről is beszélt a tudósok sírja mellett. minap.hu