„Folyamatosan végzünk

 felújítási, állagmegóvási munkákat a körzetemhez tartozó Felső-Hámori temetőben. Sírokat tartunk karban, nemrégiben a támfalat erősítettük meg, a legutóbbi időkben kapott vadonatúj síremléket Vásárhelyi István is. Nemes cél vezetett minket a Herman Ottó emlékhelyének megújításakor is, ám elképzelhető, hogy a megvalósításnál szakmailag nem megalapozott döntés született, ezt természetesen a városüzemeltetéssel és a főépítészi irodával egyeztetve igyekszünk korrigálni” – mondta dr. Kovács László Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő az Észak-Magyarország napilapnak, amikor a lap újságírója Herman Ottó botrányos új síremlékéről faggatta. Nyilatkozatából nem derült ki, hogy ki az a „mi”, csak bízni lehet benne, hogy nem a fejedelmi többest használta (ez mondjuk a „Síremléket állíttatta Dr. Kovács László önkormányzati képviselő 2013” feliratot figyelembe véve már meglepő sem lenne).

 

 

„A KDNP frakció az előterjesztés elfogadását támogatja”. Ez viszont már a miskolci önkormányzat 2009. november 26-án megtartott közgyűlésének jegyzőkönyvében olvasható, a Javaslat Miskolc város védett síremlékeiről szóló rendelet megalkotására címet viselő résznél. A fenti mondatot Molnár Péter, az akkor ellenzékben lévő KDNP frakcióvezetője (ebben a frakcióban foglalt akkor, s foglal most is helyet dr. Kovács László) közölte a közgyűlési vitában. Egészen pontosan vita nem is volt, hiszen mindenki egyetértett azzal, hogy az önkormányzat minden, „a sírjel művészeti értéke miatt, illetve a köztiszteletben álló elhunyt személy, valamint háború idején Miskolcon elhalálozott katona emlékének megőrzése érdekében sírjelet, temetési helyet” védetté nyilváníthasson. A védettség alá helyezést, illetve annak megszüntetését az e célból alakult Miskolci Kegyeleti Bizottság javasolja, a védetté nyilvánításról a közgyűlés dönt.

A közgyűlés 38 igen, 0 nem, 0 tartózkodó szavazattal meg is alkotta a 40/2009. (XII. 2.) sz. rendeletet, melynek mellékletében rögzítették, hogy első körben mely síremlékek kapnak védettséget. A listán szerepel a Hámori temetőben nyugvó Herman Ottó sírhelye is.

A rendelet 2. paragrafusa (3.) bekezdése ugyanakkor azt mondja ki, hogy „A temetési hely felett rendelkező személy a sírjelet – a temetési helyre a védetté nyilvánítást követően temetett személyek nevének, adatainak feltüntetése kivételével – csak a Közgyűlés hozzájárulásával változtathatja meg”.

Herman Ottó síremlékének ügyében ilyen közgyűlési döntés nem született, mint ahogyan a dr. Kovács László által hivatkozott Vásárhelyi sírhellyel kapcsolatban sem. Magyarul: az önkényeskedő képviselő minden jel szerint megsértette a város rendeletét.

Ami viszont magát a síremléket illeti: erre – a féléves huzavona után a napokban végre a boon.hu-n nyilvánosságra került, közérdekűnek minősülő beszámoló szerint – 996 ezer 950 forintot költött közpénzből dr. Kovács László. A sirkoonline.hu szerint azonban – s erre az eszakhirnok.com hívta fel a figyelmet – egy egyszemélyes, kétszínű, gránit, lefedett sírkő, műkő járdával, helyszíni betonozással, vágott kővel, egy darab gránitvázával és egy név, egy évszám, kereszt stb. bevésésével bruttó 369 ezer forintba kerül. eszakonline.hu