Országszerte 142 pályázó nyert el

 támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) roma kulturális pályázatán, amelyet az idén 50 millió forintos keretösszeggel írtak ki. Kovács Zoltán, az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Budapest Jazz Clubban (BJC) tartott keddi sajtótájékoztatón hirdette ki a roma kulturális események megvalósításának, kulturális tartalmak és termékek elérhetővé tételének támogatására kiírt pályázat eredményét.

 

Kiemelte: a második alkalommal meghirdetett pályázatot az idén – a tavalyihoz képest – mintegy másfélszeres, 50 millió forintos keretösszeggel írták ki, a nyerteseket költségvetési forrásból támogatja a minisztérium. A 251 beérkezett pályázatból 142 nyert el támogatást, 13 jelentkező pedig tartaléklistára került. Az első körben a támogatási összeg 43 millió forintot ér el, reményeik szerint az 50 milliós keretet az év folyamán és a jövő év elején ki tudják meríteni.
Kiemelte: az egészen kis szervezetek mellett a nagyok is juttattak el pályázatokat a minisztériumhoz.
A támogatásból a roma alkotók műveinek bemutatása – például kiállítások, irodalmi estek, felolvasások, filmvetítések, színházi- és táncelőadások megrendezése – válik lehetővé. Emellett a helyi szintű közösségfejlesztésre és a roma kultúra bemutatására, megismertetésére, például fesztiválok, roma napok megvalósítására is lehetett támogatást nyerni.
Az államtitkár kiemelte: ez egy látszólag kicsi összeg, viszont jelentős, mert kimondottan a roma kultúrát támogatják. Véleménye szerint egy ilyen típusú, „pozitívan kiemelő” kulturális pályázatnak – csakúgy mint bármely más nemzetiség esetében – van létjogosultsága.
Felidézte, hogy az államtitkárság a roma kultúra napján, április első hétvégéjén megszervezte a Cigánykerék – Roma Értékek Fesztivál elnevezésű rendezvényt. Mint mondta, az eseményt jövő áprilisban is megtartják, a pályázat nyerteseit pedig a roma kultúrát bemutató különböző rendezvényeken való részvételre is felkérik.
Keleti Kristóf, a tájékoztatónak helyet adó BJC kommunikációs vezetője kiemelte: a kultúrán belül a dzsessz fontos terület, nemcsak a többségi, hanem a kisebbségi társadalom tagjai számára is. Mint mondta, a pályázaton a pénteken és szombaton zajló, ingyenesen látogatható jam session-sorozatukra 500 ezer forint támogatást nyertek el. A támogatás azt segíti elő, hogy azok a roma előadóművészek, dzsesszzenészek, akik rendszeresen játszanak a klubban, a továbbiakban is közönség elé léphessenek.
A pályázat nyerteseinek listája a www.emet.gov.hu oldalon olvasható.