Nem csak Angela Merkel

mobiltelefonját hallgathatta le az NSA, hanem egy lehallgató állomást is működtettek a berlini amerikai nagykövetségen – írja a Spiegel. A Pariser Platzon (a kormányzati negyed szívében) található nagykövetséget 2008-ban adták át, a megnyitón Angela Merkel is beszédet mondott.

 

 A Spiegel elsősorban az Edward Snowden által kiszivárogtatott NSA-archívumból származó információi szerint azonban a nagykövetség épületének egyébként lenyűgöző panorámát kínáló tetőterasza nem csak magasrangú diplomáciai találkozók helyszínéül szolgált, hanem a CIA és az NSA egy speciális egysége is innen hallgatta le a kormányzati negyedben folytatott mobilbeszélgetéseket.

Ezzel az NSA megfigyelési botrány egy olyan stádiumba lépett, ami már komolyan veszélyezteti a transz-atlanti partnerséget – értékelt a német lap.

Nagy port kavart a múlt héten az a feltételezés, miszerint előfordulhatott, hogy amerikai titkosszolgálatok megfigyelték Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját. A német kormányfő ezért múlt szerdán felhívta Barack Obama amerikai elnököt, és elmondta, hogy megrendítené a két ország baráti kapcsolatát, ha beigazolódna a feltételezés.

Az Egyesült Államok biztosította a német kormányt, hogy Barack Obama elnök semmit sem tudott Angela Merkel telefonjának feltételezett megfigyeléséről – írta a New York Times szombati számában, források megnevezése nélkül. A lap értesülése szerint Susan E. Rice, Obama nemzetbiztonsági tanácsadója biztosította erről német kollégáját, de magát a megfigyelés tényét nem erősítette meg.

Ugyancsak szombaton a Spiegel című német lap az NSA titkos adattárából való kivonatra hivatkozva azt írta, hogy Merkel telefonja 2002 óta szerepel az NSA felderítési célpontjainak listáján. A Spiegel úgy tudja, a szám GE Chancellor Merkel (Merkel ném. kancellár) megnevezés alatt szerepel az NSA-nél. A Spiegel birtokába került feljegyzésből nem derül ki, hogy beszélgetések tartalmát is lehallgatták-e, vagy csak híváslistákat értékeltek ki. A lista minden jel szerint még 2013 júniusában, Obama berlini látogatása előtt néhány héttel is érvényes volt.

A Bild szerint Obama hazudott Merkelnek, amikor tagadta, hogy tudott volna a lehallgatásáról. A lap szerint az NSA-nál növekvő elégedetlenséggel figyelik, hogy a kormányzat igyekszik túlbuzgó ügynökök önálló akciójaként beállítani a német kormányfő mobiljának megfigyelését, holott 2010-ben Keith Alexander igazgató tájékoztatta a műveletről Barack Obamát, akinek nem volt kifogása ellene. Később pedig a Fehér Ház még külön rendelt is egy összeállítást Merkelről, mert Obama nem bízott meg a kancellárban, és mindent tudni akart róla – mondta a német lap forrása. Keith Alexander az NSA szóvivőjén keresztül tagadta a vádakat.

Egy hónap alatt 60 millió telefonbeszélgetésről gyűjtött adatokat Spanyolországban az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség, az NSA (National Security Agency) – írja a BBC, Edward Snowden által a spanyol médiának kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva.

A hírek szerint az NSA a telefonszámokat és a hívók földrajzi pozícióit gyűjtötte, a hívások tartalmát azonban nem rögzítették. A kiszivárgott információk szerint a hívások mellett SMS-eket és emaileket is követtek 2012. december 10. és idén január 8. között. A Fehér Ház mostanáig nem reagált a spanyol sajtóban megjelent állításokra. Eközben a spanyol külügyminisztérium hétfőre berendelte az Egyesült Államok madridi nagykövetét, hogy megvitassák a korábbi, többek között politikusokra irányuló megfigyelésekkel kapcsolatos feltételezéseket.

Az események kihatással lehetnek az Európai Unió parlamenti küldöttségének közelgő washingtoni tárgyalásaira.

www.index.hu