Arról, hogy az egyik kiszemelt a

 Tigáz elosztócége, már régóta hallani, nem okozna nagy meglepetést, ha az állam hamarosan nyíltan is megjelenne kérőként az olasz ENI tulajdonában lévő társaság körül. Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként többször is utalt arra, hogy érdemes lesz az államnak eladni az egykor privatizált energiacégeket, ezzel ugyanis tulajdonosaik elkerülhetik veszteségeiket, amelyet a szabályozás okoz majd.

 

 

A Tigáznál ehhez komolyabb noszogatás valószínűleg már nem hiányzik, a cég évek óta veszteséges, tavaly mínusz 60,9 milliárd volt az adózott eredménye. Várhatóan szívesen szabadul a cégtől, főleg az új tarifák és szabályok tükrében. A gázszolgáltató céget viszont megtarthatják.

Ezzel azonban aligha lanyhul az állami vásárlási kedv, és túl jól a többiek sem állnak, profitjuk felét, harmadát egyetlen intézkedéssel lenyeshetik, egyre többen úgy érzik, hogy a menekülés az egyetlen járható út, a kérdés inkább már csak az, hogy milyen áron.

Mint azt legutóbb Eric Depluet, az E.On vezére mondta, nem hiszi, hogy bármelyik energiacég is készen állna arra, hogy ajándékba adja eszközeit az államnak. A közelgő vásárlást készítheti elő a Gazdasági Versenyhivatal jogkörét szűkítő fideszes javaslat is, legalábbis a találgatások erről szólnak. index.hu