Szabadon dönthet a bíró a nyomkövető

alkalmazásáról. Répássy Róbert szerint az ároktői bandával kapcsolatos eseményekre is reagál az egyes büntetőjogi tárgyú és ehhez kapcsolódó más törvények módosítása, amelyet kedden kezdett el tárgyalni az Országgyűlés.

 

 

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára azt mondta, az előterjesztés módosítja a lakhelyelhagyási tilalomra és a házi őrizetre vonatkozó szabályokat, amely alapján a bíróság minden esetben – a terhelt hozzájárulása nélkül is – dönthet a nyomkövető alkalmazásáról. A hatályos szabályok szerint a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközt csak akkor lehet az érintett hozzájárulása nélkül alkalmazni, ha az előzetes letartóztatása azért szűnik meg, mert annak a törvényben meghatározott maximális tartalma letelt – ismertette.

Az államtitkár a főbb módosítások között említette, hogy az egyéves gyakorlattal rendelkező ügyvédjelölt a törvényszéken elsőfokú eljárásban eljárhat, de védőbeszédet nem tarthat. Módosul a bíróság összetételére vonatkozó szabály, így másod- és a harmadfokú bíróság a felülbírálati, illetve a Kúria a felülvizsgálati indítvány elbírálásakor eljárhasson öt hivatásos bíróból álló tanácsban – közölte.

Répássy Róbert azt mondta, a jövőben a terhelt adatváltozással kapcsolatos bejelentési kötelezettsége az értesítési címre is kiterjed. A lakásmaffia ügyekben lehetőség lesz arra, hogy a zsarolás, a csalás és az uzsora-bűncselekmény sértettje az ingatlannal kapcsolatos rendelkezési joggal összefüggő polgári jogi igényt is tartalmazó indítványában ideiglenes intézkedésként kérheti a birtokából kikerült ingatlan kiürítését és annak a magánfél birtokba adását. Lehetőség lesz rá, hogy a tanú vallomását – beleegyezése esetén – a kiemelt ügyeken kívül is vizsgálják poligráffal.

Répássy Róbert közölte, visszaállítják azt a korábbi szabályozást, miszerint a jogorvoslati jogosultság általános, kivéve ha azt a törvény kifejezetten kizárja, panaszra viszont csak az jogosult, akire nézve a határozat közvetlen rendelkezést tartalmaz. Hozzátette: az előzetes letartóztatásra vonatkozó indítvány gyanúsítottnak és védőnek megküldött példányához csatolni kell az elrendelést megalapozó nyomozási iratok másolatát is.

Az államtitkár elmondta, a büntető törvénykönyvben új tényállások lesznek, így lehetőség lesz arra, hogy az Európai Unió három fő intézményének (parlament, bizottság, tanács) védelme bármilyen hírszerző tevékenységgel szemben biztosítható legyen. Elmondta, a sportbeli csalások, azaz a bunda ellen is fel kell lépni, ezért új tényállásként vezetik be a sporteredmény tiltott befolyásolását. Répássy Róbert elmondta, a büntetőügyekhez hasonlóan a szabálysértések esetében is lehetőség lesz a közvetítői eljárásra. Szabálysértési mediáció a fiatalkorúak által elkövetett, valamint a szabálysértési elzárással sújtható szabálysértések miatt indult eljárásban lesz majd alkalmazható – jegyezte meg.

Képviselői felszlalások

Vas Imre (Fidesz) elmondta, hogy a javaslat jelentős részben a büntetőeljárási törvényt módosító vagy pontosító szabályokat tartalmaz, de érinti a bírósági végrehajtási, a rendőrségi, az ingatlan-nyilvántartási, a közvetítői tevékenységről szóló, valamint a szabálysértési törvényt is. Megismételve az előterjesztés államtitkár által kiemelt főbb pontjait, közölte, a rendelkezések többsége 2014. január 1-jén lép életbe.

Bárándy Gergely (MSZP) a vitában hangsúlyozta, hogy korábban a mostani álláspontjukkal ellentétes véleményük mellett ugyanilyen meggyőzően érvelt a kormány, mindegyikről azt mondták, hogy növelheti a hatékonyságot a módosítás. Pozitívumként fogalmazta meg az általános panaszjog visszaállítását, a gyermekmeghallgató szobák elterjedését, és a nyomkövetőkkel kapcsolatos szabályok módosítását. Ugyanakkor nem értett egyet azzal, hogy az ügyvédjelölt is képviselheti a védelmet törvényszéki eljárásban, mert szerint gyengítik az eljárási garanciákat. Összességében az MSZP nem fogja támogatni az előterjesztést – mondta Bárándy Gergely.

Gyüre Csaba (Jobbik) azt mondta, minden olyan kezdeményezést támogatnak, amely a közrend területen szigorítást tartalmaz, felgyorsítja az ügyek felderítését, tárgyalását. Szerinte a Ház előtt lévő javaslat alapvetően pozitív elmozdulást jelent, növelheti a hatékonyságot és a lakásmaffiával kapcsolatban is jó irányba változhat a szabályozás. Hozzátette: fontos garanciális jog lehet, hogy a feljelentőnek is legyen panaszjoga, ez ügyben módosító javaslatot is benyújtanak. Vágó Sebestyén (Jobbik) a mediáció intézménye mellett emelt szót a felszólalásában.

Répássy Róbert a vitában elhangzottakra reagálva megköszönte a hozzászólásokat és mint mondta „érdeklődéssel várja” a módosító indítványokat, amelyeket alaposan megvizsgál majd a kormány. Ezt követően az elnöklő Balczó Zoltán az általános vitát lezárta.