Az Erzsébet-program jóvoltából idén

 összesen 100 tonna brikett kerül az ország hét iskolájába, a leghátrányosabb kistérségekbe. A brikettek a már elszámolt Erzsébet-utalványokból készültek, fűtőértékük megegyezik a tűzifáéval.
A pályázaton elnyert támogatásra a 47 leghátrányosabb kistérség iskolái jelentkezhettek. A pályázat feltétele volt, hogy az iskolák megfelelő kazánnal és fedett tárolóhellyel rendelkezzenek. A nyertes iskolák Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyéből pályáztak.
A mai napon érkezett meg mindkét pályázatnyertes Borsod-Abaúj-Zemplén megyei iskolába az Erzsébet-program brikett szállítmánya. A Rakacaszendi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola 14 tonnát, míg az ózdi Csépányi Általános Iskola 20 tonnányi tüzelőanyagot kapott.
„Az idén közel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében közel 9000-en vettek részt az Erzsébet-programban, ami jóval magasabb, mint az országos átlag. A mostani fűtéstámogatással további 200 kisgyereknek segít a program, olyan iskolákban, ahol sokszor a mindennapi működés is komoly gondot okoz.” – mondta el Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője az ünnepélyes átadáskor.
A rakacaszendi iskola nevében dr. Orosz Atanáz püspök köszönte meg a támogatást: „Számomra Szent Erzsébet neve a szeretet gyakorlásával kapcsolódik össze, az Erzsébet-program pedig, amit rendkívül értékes és hasznos kezdeményezésnek tartok, hűen követi ezt a hagyományt.”
A nyertes intézmények nemcsak a tüzelőanyagot kapják ingyen, hanem annak szállítását és rakodását is az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. biztosítja. Az utalványt kibocsátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvánnyal egyetértésben az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. már tavaly is meghirdette fűtéstámogatási pályázatát, és a tapasztalatok alapján a brikettel akár a fűtésköltség jelentős részét is megtakaríthatják az iskolák.
Az Erzsébet-program az idei évben mintegy 50 ezer gyerek táborozását, kirándulását támogatta, 2012-ben és 2013-ban összesen több mint 100 ezer gyerek jutott így üdülési lehetőséghez. Az elszámolt utalványok felhasználásával az idén újabb ezer gyereket támogat – ezúttal fűtőanyaggal –