Egy hétfői parlamenti szavazás

tanúsága szerint a miskolci Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselők szerint minden rendben van azzal, hogy a Nemzeti Eszközkezelő bagóért megvásárolja a csaló miskolci fészekrakósok lakásait úgy, hogy ők továbbra is az ingatlanban maradhatnak, immáron bérlőként. Az sem probléma nekik, hogy mindezzel az amúgy is nehéz helyzetben lévő társasházakat, a többi lakót még nehezebb helyzetbe hozzák, hiszen a tranzakcióval törlik a fészekrakós lakásokra korábban bejegyzett, a társasházak követelésének kiegyenlítésére fedezetet nyújtó jelzálogjogot.

 

 

Minderről dr. Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő beszélt kedden Miskolcon annak kapcsán, hogy mind Csöbör Katalin, mind dr. Zsiga Marcell, mind dr. Nagy Kálmán, mind pedig Sebestyén László elfogadta a Nemzeti Eszközkezelő tönkreteszi a miskolci társasházakat? című hétfői interpellációjára adott államtitkári választ.

Simon Gábor kedden elmondta: a Fidesz az elmúlt években folyamatosan azzal hitegette a devizahiteleseket, hogy megoldja a problémájukat. Ezeket a problémákat ugyanakkor jórészt maga a Fidesz okozta a devizahitelezési forma engedélyezésével (még 2001-ben), illetve az elmúlt 3 és fél évben folytatott gazdaságpolitikájával. 2010-ben, a kormányváltás idején például 180 forintot kellett adni egy svájci frankért, ma már 245-öt.

A rengeteg hamvába holt hitelesmentő ötletük mellett akadt olyan is, amelyben végül valamit mégiscsak sikerült előrelépniük. Megalakították például a Nemzeti Eszközkezelőt, hogy megvásárolja a bajba jutott devizahitelesek lakását. Az helyes – mondta Simon –, hogy segíteni próbálnak 14 ezer családnak, de ez a segítség csak akkor hatékony, ha ezek a lakosok önhibájukon kívül, és nem bűncselekmény útján jutottak a kérdéses lakásokhoz. Miskolcon viszont több mint 200 lakást bűncselekménnyel, a hatályos jogszabályokat kijátszva szereztek meg, amelyből kialakult a „fészekrakó” néven elhíresült problémahalmaz.

Simon szerint az úgynevezett fészekrakós lakásokat felvásárolja a Nemzeti Eszközkezelő. De ezeknél a lakásoknál korábban nemcsak banki és közüzemi tartozások keletkeztek, hanem sokszor milliós társasházi tartozások is. A társasházak és az ott lakók hiába fizetnek rendesen, renitens szomszédjaik miatt gazdálkodásuk ellehetetlenül, sokszor már a liftek villanyszámlájára sem futja.

A kintlévőségek behajtására eddig legalább a reményük megvolt, hiszen a legtöbb esetben jelzálogjogot jegyeztethettek be az adós lakására, biztosítva, hogy ha a lakást elárverezik, akkor a társasházak is hozzájuthatnak a pénzükhöz, vagy legalábbis annak egy részéhez. Az Eszközkezelő belépésével azonban a társasházak jelzálogjogát is törölték, anélkül, hogy azokat bárki is kárpótolta volna ezért.

„Több társasházi közös képviselő is megkeresett ebben az ügyben, kérve a segítségem. Ezért interpelláltam hétfőn a parlamentben, tudakolva, a kormányzat ismeri-e a problémát, s ha ismeri, mit tesz ellene? Interpellációmra Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára válaszolt. Ő amellett, hogy összevissza beszélt, azt azért elismerte, hogy ez tényleg így van, tényleg törlik az addig bejegyzett jelzálogjogot az Eszközkezelő által megvásárolt lakások esetében. Arra viszont nem válaszolt, mit lehetne annak érdekében tenni, hogy a miskolci társasházakat, a becsületesen, tisztességesen fizető lakóknak ne okozzanak kárt a tranzakcióval” – mondta dr. Simon Gábor. Kijelentette: az meg kifejezetten megdöbbentő volt a számára, hogy az államtitkári választ a Fidesz-KDNP-s szavazógépezet részeként a miskolci képviselők, Csöbör Katalin, dr. Zsiga Marcell, dr. Nagy Kálmán és Sebestyén László is elfogadta.

Szerinte ezzel a miskolci fideszes képviselők azt üzenik, hogy nincs ebben az ügyben semmi probléma, ők elégedettek, a miskolciak kárára. Márpedig Simon szerint nagy a baj, s minél hamarabb lépni kell, mert ez a probléma egyre nagyobb lesz. „Minimum törvénymódosítást kellene kezdeményezniük a miskolci fideszeseknek, s lobbizniuk a frakciójukban azért, hogy megmentsék a bajba jutott miskolci társasházakat, az ott élő, kötelezettségeiket tisztességesen teljesítő embereket” – jelentette ki.