2013. január hó 1-jén létrejöttek

Magyarországon a közigazgatási és munkaügyi bíróságok.

 

 

Az igazságügyi reform részeként 2013. évben a bírósági szervezetrendszer részeként megalakultak a közigazgatási és munkaügyi regionális kollégiumok is.
A regionális kollégium a közigazgatási és munkaügyi bíróságok és a törvényszékek közigazgatási és munkaügyi ügyszakban eljáró bíráinak speciális szakmai testülete, mely regionális alapon szerveződik.
A Fővárosi Törvényszék önálló regionális kollégiumot alkot, a 19 megyében pedig még további 5 regionális kollégium működik.

dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az Észak-magyarországi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium vezetőjévé dr. Demjén Péter törvényszéki bírót, a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság közigazgatási ügyszakos bíráját nevezte ki. Erre tekintettel a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény rendelkezései értelmében az Észak-magyarországi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium székhelye Miskolc lett. Ezen regionális kollégiumhoz tartoznak Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye bíróságai.

A regionális kollégium szakmai anyagokat készít a régió számára, figyelemmel kíséri a bíróságok gyakorlatát, közreműködik a kúria joggyakorlat elemző munkájában, véleményt nyilvánít vitás jogalkalmazási kérdésekben. Célja, hogy elősegítse az egységes jogalkalmazást, ajánlásokat, szakmai állásfoglalásokat tegyen a közigazgatási és munkaügyi ügyszakban adódó vitás jogalkalmazási kérdésekben.

Az Észak-magyarországi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium első kollégiumi ülését 2013. október hó 18. napján tartja.

A kollégiumi ülés ideje: 2013. október hó 18. (péntek) napjának 10.30 órája.
A kollégiumi ülés helye: Miskolci Törvényszék, III. emelet 301.sz. terem

Miskolc, 2013. október hó 14. napján

dr. Demjén Péter
kollégiumvezető