Váratlan csúcsot produkált a magyar

 feldolgozóipari index szeptemberben – az elmúlt hónapok viszonylag átlagos adatai után 54,5 pont lett a BMI, ami nem csak az előrejelzéseket szárnyalja túl, de Európát is lepipálja – jelentette atablazat.hu ipari beszerző portál szakértője Kócsi Norbert.

 

 

Lenyomjuk Európát

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) által közreadott legfrissebb adatok szerint az előző hónaphoz képest 2,7 százalékkal növekedett a hazai BMI. Legutóbb februárban volt ilyen magas az érték, akkor 55,7 ponttal. Április óta az index folyamatosan ingadozik, a számok a bővülés határozott megtorpanását mutatták, az érték az elmúlt tizenkét hónap során négy alkalommal még 50 pont alá is benézett.

Az euróövezeti feldolgozóipari index ezzel szemben továbbra is a lassulás jeleit mutatja. Augusztusban ugyan elérte az 51,4 pontot, ami nem mellesleg a legmagasabb érték volt az elmúlt több mint két év során, szeptemberre azonban 51,1 pontra csökkent. A Markit Economics gazdaságkutató intézet adatai szerint a régióban csak a lengyelek tudtak hozzánk hasonlóan pozitív mutatót produkálni, náluk az augusztusi 52,6 után 53,1 pontra nőtt a BMI. Náluk ezek az adatok szintén jelentős javulást jeleznek, hiszen első félévi átlaguk mindössze 48 volt. A csehek számai sem rosszak, múlt havi mutatójuk 53,4 ponton áll, bár ez az előző 53,1 pontos adathoz képes némi visszaesés. Ugyanakkor az elmúlt két évben ők is most állnak a legjobban. Az eddig Közép-Európában húzóerőként működő németek indexe ugyanakkor például 51,1 pontra esett vissza az augusztusi 51,8-ról, amely 25 havi csúcsot jelentett.

Remek a hazai hangulat

A remek magyar BMI elsősorban a termelési és megrendelési mutatók javulásának tudható be. Előbbi már négy hónapja folyamatosan emelkedik, s most olyan csúcson áll, amilyet az elmúlt 17 év során mindössze háromszor sikerült elérni. A megrendelések terén már nem ilyen robbanásszerű a növekedés, ám szintén kiemelkedő, 1995 óta ugyanis mindössze egyszer volt ilyen magas a pontszám. Ezeket az adatokat támasztja alá a tablazat.hu -n a beszerzők által leadott ajánlatkérések száma is.

A készletek és a foglalkoztatottság szintén növekedtek, míg az átfutási idő mutatója csökkent, ezek azonban kevésbé módosították a hazai BMI-t.
Szinte az egész gazdaságra jellemző most a szokatlanul jó hangulat, szeptember-októberre szinte minden mutató pozitívba fordult. Ugyanakkor londoni elemzők némileg szkeptikusak a magyar számokkal kapcsolatban – még szeptemberben arra hívták fel a figyelmet, hogy a valós teljesítménynél minden bizonnyal magasabb értéket mutat a hazai BMI.

Örülhetünk, de csak óvatosan

A Capital Economics elemzőcég szerint a magyar, lengyel és cseh adatok ugyan kiemelkedően jók, a mi esetünkben ugyanakkor a BMI hajlamos a volatilitásra, éppen ezért inkább az Európai Bizottság által végzett ipari bizalmi felmérés eredményeit ajánlják helyette.

Több elemző is kiemelte korábban, hogy a magyar adatokkal óvatosan kell bánni, mivel a stabil növekedés beállása még csak ezután várható – a legújabb, szeptemberi adatok mindenesetre ezt erősítik. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank minden bizonnyal az év végéig nem változtat majd enyhítési stratégiáján. A magyar ipar tekintetében számos kockázati tényezőre kell eközben is figyelni, mint a várakozások alapján 3,2 százalékra gyorsuló infláció vagy éppen a térségben viszonylag gyenge CDS-árazások – jelentette a tablazat.hu