Enyhetelet jósolnak a klímakutatók

Enyhe telet, és átlagos

 csapadékmennyiséget jósolnak a nemzetközi meteorológiaiintézetek az idei télre, egyedül a japánok számítanak zordtélre a Kárpát-medencében.

 

 

 

A világ nagyországainak meteorológiai intézetei rendszeresen készítenekhosszútávú három, vagy hat hónapra vonatkozó szezonáliselőrejelzéseket. A most kiadott legfrissebb adatok szerint enyhetélben reménykedhetünk idehaza.

A Brit MeteorológiaiIntézet egyértelműen az átlagosnál melegebb nyárra számít,átlagos csapadék mellett. A Columbia Egyetem kutatói szintén amegszokottnál enyhébb télre számítanak hazánk térségérevonatkozóan, akárcsak az AmerikaiMeteorológiai Szolgálat és egy olaszbiometeorológiai kutatóközpont.

Kis eséllyel zordtél is jöhet

Bár a legtöbb intézeta meleg tél mellett rakja le a voksát, vannak kivételek. Az OroszHidrometeorológiai Intézet már inkább átlagos hőmérsékletűtélre számít, míg a Japánmeteorológusok enyhébb ősz után egyértelműenhideg telet várnak hazánk területére.

Csapadék tekintetébenelég egyöntetű a kép, az intézetek átlagos csapadékkalszámolnak, szinte kivétel nélkül.

Érdemes óvatosanbánni az előrejelzésekkel

Bár a nagynevűintézetekről van szó, érdemes nem készpénznek vennielőrejelzéseiket. A hosszú távú előrejelzések beválásabevallottan igen alacsony, és bár az elmúlt időszakjellegzetességeit jól megfogták, éppen az idei nyárravonatkozóan nagyot tévedtek, mert az átlagosnál hűvösebb éscsapadékosabb nyarat ígértek.

Így csökkenthetőa fűtési költség!

Ha az enyhébb télforgatókönyve válik is be, ez legfeljebb az átlagosnál egy-kétfokkal enyhébb telet jelent. Tehát a tél, azért tél marad,kemény fagyokkal, hidegekkel és hóval.

A hazai háztartásokenergiaköltségének nagyjából a 80%-át a fűtési kiadás tesziki. A vékony, szigetelés nélküli falak, a rossz nyílászárókon,az elöregedett ablakokon igen nagy mennyiségű meleg szökik ki,pedig néhány egyszerű trükkel tízezrek spórolhatóak meg –írja az ablakszigetelo.hu.

Kevesen tudják, hogyha 1 C fokkal csökkentjük a szoba hőmérsékletét, akár hatszázalékkal is csökkenthető a fűtési költség. Az öregnyílászárókat, ablakokat, ajtókat utólagosan is lehetszigetelni, ami 15-20%-os megtakarítást is eredményezhet.

A radiátor mögészerelt hőtükör is olcsó, de hatékony megoldás lehet, amelynéhány ezer forintból kijön és észrevehetően emeli a szobákhőmérsékletét.

A szobákszellőztetésénél is van spórolós megoldás. Rövid ideig, deintenzíven szellőztessünk. Ilyenkor a levegő kicserélődik, de aszoba és a falazat nem hűl ki, a résnyire nyitott ablakokkalviszont csak az utcát fűtjük.

Az ablakokra helyezettredőny, vagy akár csak egy vastag függöny is sok energiát spórolmeg, akárcsak a fatüzelésű kazánok megtisztítása, amely10%-kal is javíthatja a fűtés hatásfokát. ablakszigetelo.hu