Kiterjesztik a járulékokra is

a családi adókedvezményt, mégse vonatkozik majd a kártyás fizetésekre a tranzakciós adó, szörpök is fizetni fogják a csipszadót, derült ki az Origo birtokába jutott NGM-es adótervezetből.

 

 

Eddig a szegényebbeknek nem kedveztek
Nagyjából 45 milliárd forintot hagy ott főként a három- és többgyerekeseknél a családi adókedvezmény járulékokra kiterjesztése. Eddig ugyanis rengeteg alacsony keresetű sokgyerekes család nem tudta teljesen kihasználni az egy- és kétgyerekeseknél gyerekenként havi tíz-, a többgyerekeseknél gyerekenként havi 33 ezer forintnyi adóelengedést, mivel nem kerestek eleget.

Januártól a 16 százalékos adón felül a 17 százaléknyi egyéni járulékokat is lehet csökkenteni. Ennek hatására a kétgyermekes családok havi bruttó 60 606, a háromgyermekes családok havi 300 ezer, a négygyermekes családok havi 400 ezer forint bruttó jövedelem fölött már teljes egészében igénybe tudják venni a kedvezményt. Havi 300 ezer forintos bruttó jövedelem és három gyereknél 51 ezer forintot fognak kapni így havonta.

Nem lesz adó a kártyás fizetésen
A tranzakciós illetéknek hívott adó mégse fog vonatkozni a kártyás vásárlásokra. Várható bevételeit ugyanis messze felülmúlnák a károsabb hatásai, erről a napokban győzhették meg Varga Mihályt.

A bankok kapnak a nyakukba egy újabb, egyszerinek mondott új, 19 százalékos adót. Emellett az előre nem látható veszteségeikre félretett pénzt, az általános kockázati céltartalékot az eredménytartalékukba helyezhetik. A bankok egyszeri adója mellett még egy adóemelés lesz. A legalább 8 százalékos cukortartalmú, és alacsony, 25 százaléknál kisebb gyümölcstartalmú szörpökre is kivetik jövőre a csipszadót.

Számos kisebb adó- és illetékszabály változhat még, többek közt jó eséllyel a regisztrációs adónál jövőre megszűnik a papíralapú igazolás, így egyszerűbb lesz a külföldről behozott autók forgalomba helyezése. Vagy könnyebb lehet majd családon belül mozgatni vaqyonelemeket, azt tervezik, hogy nem fog rájuk illeték vonatkozni. Mint ahogy az építési telekre sem, ha négy éven belül házat építenek rá – ezt eddig sok hibával ellenőrizték, könnyítettek a feltételeken.

A dokumentumból az is valószínűnek tűnik, hogy a húsoknál leviszik az áfát 27-ről 5 százalékra, de még nyitott kérdés, hogy a csökkentés milyen húsokra terjedne ki. De természetesen a tervezet nem végleges, elfogadásáig még jelentős változások is jöhetnek.