A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla

 Lajos vezette tanácsa ma megváltoztatta a Miskolci Törvényszék ítéletét. L. Tibor I.r. vádlott szabadságvesztését 18 év börtönbüntetésre enyhítette. Az ügyben elsőfokon eljárt Miskolci Törvényszék 2013 áprilisában társtettesként elkövetett emberölés bűntette, társtettesként elkövetett garázdaság bűntette és társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérlete miatt

 

 

L. Tibor I.r. vádlottat 20 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, N. Lászlóné II.r. és B. Bernadett IV. r. vádlottat 12 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. F. Tibor Gergő III.r. vádlottat társtettesként elkövetett emberölés bűntette, társtettesként elkövetett garázdaság bűntette és társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérlete valamint garázdaság vétsége miatt 15 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az I. és II. r. vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében, III. és IV. r. vádlott és védője az ölési cselekményben felmentésért, másodsorban enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

 

 

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2012 áprilisában a vádlottak, akik rokonok, a reggeli óráktól kezdődően italoztak az I. r. vádlott lakásán Berzék településen. A délelőtt folyamán, II.r. vádlott és az I.r. vádlott testvére, L. Zoltán elindult hazafelé. Útközben betértek az egyik helyi sörözőbe, ahol a pultnál tartózkodott N. József sértett. F. Tibor Gergő III.r. vádlott felszólította a sértettet, hogy álljon arrébb, aki ennek eleget is tett. A III.r. vádlott ezt nem tartotta elégségesnek és követelte, hogy menjen arrébb, miközben a sértettet meg is ütötte, aki erre nem reagált. III.r. vádlott folyamatosan azt kiabálta a sértettnek, hogy menjenek ki, játsszák le odakinn, mire N. József csupán annyit reagált, hogy hagyják békén. A söröző pultosa N. Emese ekkor megkérte a L. Zoltánt és a III.r. vádlottat, hogy hagyják el a sörözőt. Ezt ők meg is tették, de közben folyamatosan szidalmazták és fenyegették a pultost. Ez alatt L. Tibor és élettársa N. Lászlóné II.r. vádlott lakásánál egy fiatal fiú azt kiabálta, hogy jöjjenek, mert „ Zoli bácsiékat betámadták”. Az I., II. és IV. r. vádlott vascsövet, akáckarót és seprőnyelet vett magához és elindult L. Zoltán lakása felé.

Útközben találkoztak L. Zoltánnal és a III.r. vádlottal, aki elmondta nekik, hogy a sörözőben kötekedett vele „ellenszenves magyar”, ezért indulatosan valamennyien elindultak a kocsma felé. A vádlottak azonnal nekirontottak a pultnál álló N. József sértettnek. Beszorították egy szűk térbe és ahol érték ütötték. A sértettet még akkor is bántalmazták, amikor az már a földön feküdt. A sértett a bántalmazás következtében eszméletét veszítette, s olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kiérkező mentők már csak a halálának a beálltát tudták megállapítani. A sörözőben senki nem mert N. József védelmére kelni, csak N. Emese pultos. Ezért L. Tibor I.r. vádlott bántalmazni kezdte a nőt, aki az asztalnak esett. Majd az I.r. vádlott a nála lévő fakaróval, majd ököllel tovább ütöttet a sértettet. A teraszra menekülő nőt az I., II. és IV. r. vádlott karókkal, botokkal, vasrúddal ütötte minek következtében N. Emese a földre esett és rövid időre az eszméletét is elveszítette. 8 napon túl gyógyuló sérülés elmaradása csak a szerencsének volt köszönhető. A vádlottak kihívóan közösség ellenes, erőszakos cselekménye a kocsma vendégeiben megbotránkozást, riadalmat keltett, a cselekmények szemtanúi félelmükben sietve elmenekültek a kocsmából.

Teljes cikk itt.hajdupress.hu