A múlt héten bejelentették, hogy

egy kínai cég 100 ezer hektár földet venne Ukrajnában, ami a South China Morning Post szerint néhány év alatt 3 millió hektárra dagadna. A kínaiak eszerint 50 évig művelhetnék a földterületet, növényt termesztenének, és sertést tartanának. Erre a túlnépesedett ország szűkös élelmiszerforrásai miatt lenne szükség.

 

 

Az ukrán KSG Agro cáfolta a hírt, mondván: nem akar, és nincs joga sem arra, hogy földet adjon el külföldieknek, a kínaiakat is beleértve. (Ukrajna tavaly tiltotta be a külföldi földvásárlást.) Azt viszont elismerték, hogy a kínaiak az említett területen csepegtetéses öntözőrendszert telepítenek. Az ukrán agrárminiszter pedig azt mondta, hogy Kína a stratégiai partnerük, és így a teljes külkereskedelem 20-25 százalékát is elérné a Kínába irányuló agrárexport.

Ha mégis létrejönne a földbérlés, ezzel Kína már Afrika és Dél-Amerika után Európába is benyomulna.

Egy kínai textilcég tavaly állapodott meg az ausztrál kormánnyal arról, hogy megveszi a kontinens legnagyobb gyapotültetvényét. Néhány hónapja pedig szó volt arról, hogy Ecuador szintén 3 millió hektárt adna el kínai olajcégeknek, mivel 9 milliárd dollárnyi adósságot halmozott fel Kína felé, amit olajban kellene törlesztenie. A földterületet az érintetlen őserdőből vágnák le, emiatt gyakorlatilag mindenki támadja a tervet. Az Amazon Watch szerint a környezetvédelmi előírások mellett a nemzetközi jogot is sértené a megállapodás.

Nem Kína az egyetlen nagy földfelvásárló. A víz, az étel és az energia iránti egyre növekvő globális igények miatt a gazdag élelmiszer-importálók, és a feltörekvő gazdaságok is szegény országok nagyobb földjeit igyekeznek megszerezni. De az ilyen fontos üzleteket általában nem verik nagy dobra.

Itt vásárolnak földeket (landmatrix.org)Itt vásárolnak külföldi cégek 200 hektárnál nagyobb földeket a világon (landmatrix.org)

A világ országaiban kb. 115 millió holdnyi földet vettek meg vagy béreltek külföldi cégek. A legnagyobb felvásárlók sorrendben:

  1. India
  2. Kína
  3. USA
  4. Malajzia
  5. Egyesült Királyság
  6. Dél-Korea
  7. Olaszország
  8. Izrael
  9. Egyesült Arab Emirátusok
  10. Szaúd-Arábia
  11. Ausztrália
  12. Svédország
  13. Kanada
  14. Dél-afrikai Köztársaság 444.hu