Hamarosan olyan javaslat

 kerül a kormány elé, amely szerint a felsőoktatásban bizonyos szakokon meg kellene engedni, hogy nyelvvizsga nélkül is diplomát szerezhessenek a végzettek. Néhány éve a kormány még épphogy fordítva gondolta, felvételi követelménnyé tette volna a felsőoktatásban a nyelvvizsgát. Az irányváltás igen meglepő, hiszen az idegen nyelvek ismerete ma már alapkompetenciának számít, különösen diplomások esetében. Ráadásul ezzel mintha fordítva is ülnénk a lovon, hiszen az Európai Unió országai között Magyarországon vannak legtöbben, 65%, akik egyetlen idegen nyelvet sem beszélnek.

 

 

A nyelvvizsga-követelmények felülvizsgálatának javaslata is szerepel a felsőoktatási stratégiában, amire múlt pénteken bólintott rá a Felsőoktatási Kerekasztal. A hamarosan kormány elé kerülő anyag szerint azokon a szakokon, amelyeken az „idegen nyelv ismerete másodlagos”, nem lenne szükség nyelvvizsga bizonyítványra. Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár szerda este a HírTV-ben meg is nevezett egy példát, ilyen lehetne például a védőnők képzése, és általában az alapképzési szakok között lennének olyanok, ahol elegendő lehetne Klinghammer István szerint a középiskolában megszerzett nyelvtudás.

Az enyhítést javaslói azzal magyarázzák, hogy vannak szakmák, amelyekben az idegen nyelv ismerete a munkavégzés szempontjából másodlagos, e nélkül is el tudnak helyezkedni.

Komolyan nem kell?

Az ma már egyszerűen nem kérdés, hanem társadalmi konszenzus van arról, hogy az idegennyelv-tudás fontos és egyre fontosabb. Az Eurobarometer 2012-es felmérése szerint az uniós országok lakosainak 88 százaléka úgy véli, hogy az idegennyelv-tudás fontos, 98 százaléka a gyermekei jövője szempontjából tartja a nyelvtudást hasznosnak, sőt a válaszolók közel háromnegyede szerint egy idegen nyelv nem is elég.

A más nyelvek ismerete ma már alapkompetenciának számít, a társadalmi mobilitás alapja, és nehéz is elképzelni olyan főiskolai, egyetemi szakot, ahol a nyelvtudás ne lenne elvárható. A Klinghammer István által példaként felhozott védőnőként végzettek kimeneti kompetenciája közé is beletartozik például, hogy tudnak az idegen nyelvű szakirodalomban tájékozódni.

portfolio.hu