A hétvégén lakossági tiltakozásra

– „technikai okok miatt” – a szervezők kénytelen voltak lefújni a miskolci gokart bajnokság aktuális fordulóját.

 

 

A Muhi – Lórántffy utcák határolta autósport pálya kapcsán az önkormányzattól az alábbiakat tudtuk meg:
A zajos tevékenységekkel összefüggő előírásokat nem önkormányzati rendelet, hanem a környezeti zaj- és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/ 2007. (X. 29.) Kormányrendelet szabályozza – fogalmazott Koczák Szilvia, a miskolci önkormányzat szóvivője. – Ennek megfelelően, amennyiben zajjal járó üzemi vagy szabadidős programot szerveznek, még a rendezvény előtt az üzemeltető köteles a környezetvédelmi hatóságtól zajkibocsátási határérték megállapítását kérni, és a határérték betartásáról folyamatosan gondoskodni.
A hatósági jogkört sport-, kulturális-, illetve szórakoztató szolgáltató tevékenységek esetében a jegyző látja el. Amennyiben az üzemeltető, a korábban felsorolt kötelezettségeit nem tartja be, a Környezetvédelmi Hatóság határidőt tűz ki és felszólítja annak teljesítésére.
– A konkrét ügyben – a Miskolci Polgármesteri Hivatalhoz érkezett lakossági panaszbejelentés kapcsán – ilyen intézkedésre került sor – folytatta a szóvivő, aki hozzátette: amennyiben beigazolódik, hogy a rendezvény szervezői túllépték a meghatározott zajterhelési határértéket, az üzemeltetőt bírsággal sújtják. Ha ezt követően is túllépik a zajkibocsátási határértéket, a közegészségügyi és a területi környezetvédelmi hatóság állásfoglalásának figyelembe vételével, tevékenységüket korlátozhatják, vagy elrendelik a rendezvény betiltását.