Zárug kontra Bernáth

Nem ment el dr. Zárug Péter Farkas

 

, a Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézetének adjunktusa szerdán délután arra a kerekasztal-beszélgetésre, melyet az intézet igazgatója, Fazekas Csaba szervezett Kérdéses kérdések? címmel. A nyilvános vitán Zárugnak, a kutatás vezetőjének kellett volna megvédenie a kutatás módszertanát vitapartnerével, dr. Bernáth Attila Ph.D-vel szemben. Utóbbi szakember (20 évig tanította a marketingkutatás tantárgyat a Miskolci Egyetem Marketing Intézetében, s végzett el ez idő alatt több tucat, köztük politikai témájú kutatást) ugyanis nyilvánosan kifogásolta annak a közvélemény-kutatásnak a szakszerűségét, amelyet Zárug Péter Farkas (akit városszerte dr. Kriza Ákos polgármester tanácsadójaként emlegetnek) irányításával a Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézetének hallgatói végeztek nyári gyakorlat gyanánt.

 

 

 

Az ügy nem kapott volna ekkora nyilvánosságot, ha a kutatás és az abból leszűrt következtetések kizárólag egyetemi oktatási célokat szolgáltak volna, ám ebben az esetben nem ez történt: a kutatásról szóló diavetítéses beszámoló felkerült a Politikatudományi Intézet honlapjára, a közpénzből fenntartott önkormányzati hetilap, a Miskolci Napló pedig tényszerű, szakszerű, megkérdőjelezhetetlen, reprezentatív felmérésként kezelve az amúgy a Fidesz számára rendkívül kedvező eredményt hozó kutatást, már a második lapszámában foglalkozik vele jelentős terjedelemben.

A rendezvénytől az utolsó pillanatban (szerdán reggel) jelentette be távolmaradását Zárug Péter Farkas. Az erről szóló levelét Fazekas Csaba olvasta fel a vitára kíváncsi hallgatóságnak. Zárug szerint pártpolitikai indíttatásúnak ígérkezik a rendezvény, s ennek nincs helye az egyetemen. Nem indokolta, hogy mire alapozza, de úgy vélte, hogy Bernáthnak – aki korábban tisztséget viselt az MSZP-ben – sikerült „média- és pártflashmobbá szerveznie” a rendezvényt. (Archív fotó: miskolc.hu)