Több ezer roma – köztük több

száz kisgyermek – nevét, lakcímét és más adatait gyűjtötte össze egy titkos regiszterbe a svéd rendőrség. Óriási a felháborodás, a hatóságok tagadnak – lehet, hogy többmilliós bírság lesz a vége.

 

A hírt a Dagens Nyheter (DN) nevű országos napilap szellőztette meg hétfőn: az újság birtokába jutott információk szerint a dél-svédországi Skåne megye rendőrségének számítógépes rendszerében létezik egy mappa, az a neve: „Vándorlók”. Ebben egyetlen fájl található, mely óriási családfát ábrázol: több mint négyezer, roma származású svéd állampolgár adatai találhatóak meg benne és az, hogy milyen kapcsolat fűzi őket egymáshoz. A hatósági adatbázisban közel sem csupán a bűnözők szerepelnek: büntetlen előéletű cigányok, társadalmi vezetők – például a svédországi roma fiatalok egyesületének elnöke – sőt majd ezer kisgyermek is belekerült a hálóba. A DN szerint egyértelmű a cél: ha roma vagy, akármit is teszel, a rendőrség tudni akar rólad.

„És még mi oktattuk ki a magyarokat!”

A rendőrség először tagadta az adatbázis létezését, majd elismerték, hogy sajnálatos módon valóban létezett egy ilyen fájl, de azt csak az utóbbi években készítette egy túlbuzgó nyomozó, felsőbb utasítás nélkül. A DN erre előállt a második adatbázissal is, melyet ugyanúgy a skånei rendőrség honlapján tárolnak. Ez a kettes számú adatbázis „csupán” ezer nevet tartalmaz (sok az átfedés a nagyobb fájllal), a listázott romák egytizede itt is kisgyermek, és itt is akadnak ismert nevek: például Soraya Post 57 éves göteborgi emberjogi szakértő, aki jelenleg Västra Götaland régió önkormányzatának dolgozik. „És még mi oktattuk ki Sarkozyt, Berlusconit meg a magyarokat! Könnyű arról beszélni, hogy mi folyik ott – ez azonban itt történt, nálunk” – nyilatkozta Post a DN-nek. mno.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót. forrodrot@gmail.com