Zvarych Vladyslav ukrán

 állampolgár kezdeményezésre feltárásokat végeztek Szikszón a helyi óvoda udvarán , a volt szovjet hősi temető 1999-es áthelyezésével kapcsolatban az elmúlt hetekben. Ekkor beigazolódott a kegyeletsértés és a nem szakszerűen elvégzett exhumálás gyanúja . A pénteki bizottsági ülésen újabb fordulatot vett a szovjet hősi temető ügye.

 

 

Zvarych Vladyslav kezdeményezésére- aki kérte a szikszói rendőrőrs parancsnokának Polgári Sándornak meghívását is- pénteken újra összeült az a bizottság, amelyet az ügy megnyugtató rendezésére hívott életre Szikszó Önkormányzata . A résztvevők meghallgatták Gulyás Jánost, aki a feltárás és a temetés idejében a szikszói temető fenntartásáért felelt. Gulyás János szavai megerősítették Zvarych Vladyslav gyanúját, hogy a feltárás , az újra temetés szakszerűtlen és szabálytalan volt.

Az engedélyekkel ellentétben nem nyáron, hanem novemberben végezték az exhumálást. Gulyás János visszaemlékezése szerint 158 koponyát és csontokat zsákokban kapta meg a szikszói köztemetőbe való elhelyezésre. Neki is tudomása volt arról, hogy az említett területen legalább 600 halott volt eltemetve. Az exhumált tetemeket hosszabb időn keresztül tárolták a temető egyik helyiségében. Fogalmazása szerint : „ fű alatt” , zsákokban helyezték a földbe azokat.

Zvarych Vladyslav mélységes felháborodásának adott hangot az ülésen, hiszen az exhumálás és újra temetés nemzetközi szabályait lábbal tiporta Szikszó akkori városvezetése. Vélelmezi: Panyik József akkori polgármester bűncselekményt követett el, ezért a bizottsági jegyzőkönyvet átadta a jelen lévő Polgári Sándor parancsnoknak, hogy kezdjék meg az ügy kivizsgálását.

Füzesséri József , Szikszó polgármester arról beszélt: Szikszó szeretné mihamarébb megnyugtatóan elrendezni a problémát. Ennek érdekében kezdeményezte a Háborúban Elhunyt Áldozatok és Politikai Üldözöttek Emlékének Megörökítését Intéző Állami Tárcaközi Bizottság szikszói kihelyezett ülését. Itt döntést hozhatnak a lehetséges megoldásokról. Az egyik javaslat a szikszói óvoda udvaron található volt temető teljes feltárása és áthelyezése a köztemetőbe, a másik pedig köztemetőből a holtestek visszaszállítása az eredeti helyére, és a kegyeleti hely újra kialakítása.