Rendkívül kiélezett kampány

 után mindössze 60 szavazat különbséggel a Fidesz jelöltje győzött a bajai időközi választáson. Az ellenzék azt állítja: bizonyítékai vannak arra, hogy a kormánypárti jelöltet szervezett szavazószállítással segítették.
Több mint ezren szavaztak Baján a vasárnapi időközi önkormányzati választáson. Úgy tudjuk, körülbelül 60 szavazattal a Fidesz jelöltje győzött az Együtt által indított, de az MSZP és a DK által is támogatott jelölttel szemben.

 

 Ellenzéki forrásból ugyanakkor úgy értesültünk, bizonyítékaik vannak arra, hoigy a korménypárti jelölt érdekében szervezetten utaztattak szavazókat a választó helyiséghez.

Bajnai Gordon korábban úgy fogalmazott, hogy szerinte Magyarországon 2014-ben változás lesz, amit Baján szeretnének elkezdeni. Hozzátette: azt szeretnék, hogy a normális országot akarók széles összefogása vasárnap „erős üzenetet küldjön Orbán Viktornak és rezsimjének”.
Zsigó Róbert,Baja fideszes polgármestere szerint a városban vasárnap tartandó időközi önkormányzativálasztás tétje az, hogy „a bukott baloldal visszatér-e”. A polgármester, a Fidesz szóvivője Bajnai Gordonnak, az Együtt-PM szövetség vezetőjének arra a kijelentésére reagálva, hogy Orbán Viktor „nem mert” elmenni Bajára, úgy fogalmazott: a Fidesznek elég segítség az, hogy itt van Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, mert ezzel világossá tették, hogy mi a választás tétje. „Ezt tudniuk kell a bajaiaknak és tudniuk kell, hogy Baját meg kell védenünk” – tette hozzá.
Schiffer András, az LMP társelnöke szerint a vasárnapi bajai időközi önkormányzati és a jövő évi országgyűlési választásoknak tétje az, hogy a nagytőkés rétegen kívül más is beleszólhat-e a politikába. Schiffer szerint az LMP képviseli azt a reményt, hogy Magyarországon meg lehet törni ezeknek a nagytőkéseknek az uralmát, az emberek saját kezükbe tudják venni a sorsukat.
Vasárnap időközi önkormányzati képviselő-választást tartottak Baján, a 3-as számú választókerületben, ezt azért kellett kiírni, mert Bálint Tünde – aki a helyi Fidesz-frakció vezetője volt – 2013 májusában elhunyt. A választáson a Fidesz jelöltje Kovács Csaba, az MSZP, az Együtt – A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje Teket Melinda, a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje Markó György volt.
Az időközi önkormányzati választásokon érvényességi küszöb nincs, az a jelölt győz, aki több szavazatot kap. A választók reggel hat órától este hétig adhatták le voksukat.
atv.hu / MTI