Idén tizedik alkalommal

rendezik meg Miskolcon a Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivált, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma 15 millió forinttal támogat. Hazánk egyik legnagyobb filmes rendezvényét Halász János kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg csütörtökön.
A szeptember 12-22 között zajló miskolci Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivál ma már nemcsak Európában, hanem az egész világon ismert és elismert. Kapcsolódó szakmai programjain a hazai és nemzetközi alkotók legjobbjai vannak jelen. 

„Ma, amikor a moziba járás negatív rekordokat dönt, amikor az internetről már bármelyik film letölthető, amikor még mindig erősen Budapest-központú a kulturális élet Magyarországon, a CineFest meg tudja tölteni a mozik nézőtereit filmre éhes közönséggel. Mert a CineFest a világ legfontosabb és legjobb filmjeit hozza el Borsodba Sundance, Berlin, Cannes, Karlovy Vary és Velence után” – mondta megnyitó beszédében Halász János. 

A tíznapos fesztiválon a nagyjátékfilm versenyszekcióban 17 alkotást mutatnak be, a kisjátékfilm és animációs film kategóriákban pedig 6, magyar alkotók által készített film szerepel. A vetítéseken kívül számos kísérőprogram színesíti a rendezvényt: többek között lesz Miskolci Nemzetközi Filmvásár, filmszakmai fórum és művészmozis szakemberek találkozója is. A 10. Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivált az Emberi Erőforrások Minisztériuma 15 millió forinttal támogatja. 

A fesztiválnak helyet biztosító miskolci Művészetek Háza két art termének digitális fejlesztését az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága az utóbbi két évben összesen 22,5 millió forinttal támogatta.