FACEBOOK TWITTER LIVE cinefest_ironsky_130913_fkcs_4.jpg

 

A 10. CineFest programjának

minőségét mutatja az a tény, hogy a fesztivál első teljes napján, pénteken máris világpremiert láthat a közönség. A miskolci nemzetközi filmfesztivál csütörtökön délután nyitotta meg hivatalosan kapuit, pénteken este pedig a világon először a Művészetek Házában mutatják be az Iron sky rendezői változatát – természetesen a rendező, s a főszereplő színésznő jelenlétében.

 

Az Iron sky egy több szempontból is igazán különleges finn-német-ausztrál sci-fi akciófilm, s nem túlzás azt állítani, hogy vígjáték. A történet talán már mindenki számára ismert. A film egy nagyon híres összeesküvés-elméletre épít: a nácik a Hold sötét oldalán élnek. Az Iron sky 2018-ban játszódik, amikor egy amerikai űrhajó leszáll a Holdon, s nagy meglepetésre a legénység egy náci várost talál, ahol Udo Kier a Führer. Az ott élők, akik egyébként invázióra készülnek, az 1945-ben odamenekült nácik leszármazottjai. Az idő pedig elérkezett, a terv egyszerű: elfoglalni a Földet.

A filmet több millióan nézték már meg a világon, a torrentezők egyik kedvence, s 60 ország vásárolta meg, s mutatta be. A rendezői változatot elsőként a miskolci közönség láthatja, pénteken este – a direktori verzió 20 perccel hosszabb annál, mint amit eddig láthattak a filmrajongók.

Az alkotók is megérkeztek, s délután a sajtó képviselőinek kérdéseire is készséggel válaszoltak – Timo Vuorensola rendező és Julia Dietze, aki Renate Richtert alakítja, az esti vetítést követően a közönséggel is találkozik majd. minap.hu