…. a frekvenciahasználati jogok

megújítása miatt, a tavalyi sikertelen aukció után pedig, melynek végeredményét a Kúria megsemmisítette, még inkább kaotikus volt a helyzet – szeptember elejére azonban a három nagy szolgáltatónak sikerült megegyeznie az NMHH-val minden kérdésben. A frekvenciák maradnak a szolgáltatóknál, a lejáratot harmonizálták, megindulhatnak a fejlesztések és a beruházások – mondta Solt Ádám az internetet.hu szakértője.

 

Mindenki jól járt

Bár európai viszonylatban a hazai frekvenciahasználati díjak még mindig igen magasnak számítanak, a végső megegyezés legalábbis rövidtávon mindkét félnek előnyös pénzügyileg. Az államnak elsősorban azért, mert körülbelül százmilliárd forintnyi bevételhez jutottak, ami persze jól jön a költségvetés kiegyensúlyozásához. A szolgáltatók ugyanakkor ennél sokkal jobban jártak – bár a harmonizáció miatt bizonyos frekvenciák esetében hamarabb jár majd le használati joguk, az ezért kifizetett pénzeket természetesen visszakapják, de emellett összességében is csökkentek költségeik. A Magyar Telekom éves szinten 3,4 milliárdot spórol meg az új egyezséggel, a Telenor pedig 2 milliárddal fizet majd kevesebbet évente. Mindennek azért is örülhetnek a távközlési cégek, mert

A kiszámíthatóságra mentek

Az elmaradó licit és a szokásosnál hosszabb időre kiadott jogok is azt mutatják, hogy az állam elsősorban a mihamarabbi vitarendezésre és a meglepetések elkerülésére törekedett. Ezzel persze gyakorlatilag kizárták annak a lehetőségét, hogy a piacon meghatározó új szereplő jelenhessen meg a jelenlegi nagy szolgáltatók mellett, ez a hatóság részéről azonban irrelevánsnak látszik. Karas Mónika, az NMHH elnöke is megerősítette nemrég, hogy a versenyt elsősorban piaci alapon képzelik el, így tulajdonképpen lényegtelen, hogy három vagy akár öt versenyző van jelen a szektorban.

Az ügyfelek számára ugyanakkor nem feltétlenül előnytelen, hogy a következő évekre szinte bebetonozták a piacot a megállapodással. A szolgáltatók közötti verseny így is megmarad, ami remélhetőleg a mostani mobilinternet tarifák (http://www.internetet.hu/mobilinternet-csomagok.html) csökkenéséhez vezet és a szolgáltatások minőségének nagyobb mértékű javulása is várható. Ezt főként a hosszú távú, harmonizált lejáratokkal biztosított kiszámíthatóság, illetve a szolgáltatók csökkenő költségei teszik lehetővé. Nagyobb mértékű beruházások is indulhatnak így a következő években, amelyek révén mind a jelenlegi szolgáltatások minősége, mind a hazai penetráció mértéke növekedhet – fűzte hozzá az internetet.hu szakértője.

Az átállás még bővítheti a piacot

Ugyanakkor még mindig ott van annak a lehetősége, hogy belép egy új szereplő a piacra, hiszen a digitális átállás révén felszabaduló 790–862 MHz-es frekvenciasáv kiosztása még várat magára. A frekvenciasáv értékesítésére az NMHH hírközlésért felelős alelnöke szerint még az idei évben mindenképpen kiírnak egy aukciót, összhangban az egyre türelmetlenebb Európai Bizottság elvárásaival, amely már így is haladékot biztosított hazánknak az ügyben.

A hatóság szerint a szolgáltatókkal kötött megegyezéssel biztosítják a hosszú távú fejlődési és fejlesztési lehetőségeket a mobilpiacon, míg a megállapodásokban nem érintett felszabaduló frekvenciasáv alkalmat kínál a potenciális piacbővítésre is – internetet.hu.