Húzzál jegyet ellenőrizni, avagy

 mi folyik a miskolci közlekedési vállalatnál? Tisztelt Szerkesztőség! Járművezetőket, szakmunkát végzőket és irodai dolgozókat is arra kötelez a helyi közlekedési vállalat, hogy jegyet, bérletet ellenőrizzenek.

 

Megteheti a cégvezetés, hiszen a Munka törvénykönyve erre lehetőséget biztosít:
53. § (1) A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni.

 

 

 

Ez nem úgy működik a gyakorlatban, hogy leírják, hogy ez lesz a feladatod ekkor meg ekkor, és csináld, mert leírni senki semmit nem mer!!! Hogyan is néz ki a valóságban? Van egy tekintély elvű vezető, aki megmondta, hogy kell ideiglenesen 100 ember jegyellenőrnek, ezt a száz főt a területi vezetők kijelölték „önként jelentkezőként” az ellenőrzéshez. És itt a lényeg, mert ha azt mondják, hogy önként jelentkeztek az emberek, szerintük nem kell utasítani őket más munkakörben való munkavégzésre. Hiszen ha utasítanának, akkor a törvény szerint ez a munkáltatói utasítás nem járhat a munkavállaló aránytalan sérelemével. Igenis figyelembe kell(ene) venni a munkavállaló személyi, családi körülményeit, egészségi állapotát, szakképzettségét, stb. Természetesen erre nem került sor. Kérdem én, ki az, aki nem tartja méltánytalannak a jegyellenőri munkát?

A sok munkás meg csak fő a levélben, mert szólni nem mer. Kaptak egy rövid oktatást, hogy hogyan ellenőrizzenek jegyet meg bérletet szeptember 9-10-én. Persze úgy, hogy mindemellett a saját munkájukkal se maradjanak el. Sajnos a dolgozókért senki nem áll ki a cégvezetésben.

Tisztelt városvezetés, tisztelt holding! Önök tudnak erről és hagyják ezt?

Én javaslom az MVK kifelé nagyon pozitív kommunikációt folytató, befelé mindenkit elnyomó vezetésének, hogy nézzék már meg, hogy mások ezt hogy csinálják. Például a BKV munkaerőt kölcsönöz, hogy legyen elég jegyellenőr. Az MVK meg kivezényli az alkalmazottait.

Géza Kovács