Az HAT-AGRO UNI Győr női

 kosárlabdacsapata utazott azon a buszon, amely személyautóval ütközött szombat délután 14 óra körül Kapuvár és Vitnyéd között egy egyenes szakaszon.

 

kisalfold.hu információi szerint a balesetben Tapodi Péter, az egyesület klubigazgatója, a női válogatott korábbi másodedzője elhunyt. Ezt az információt Rátgéber László korábbi szövetségi kapitány is megerősítette.

A lap úgy tudja, Fűzy Ákos vezetőedző végtagleszakadással, kritikus állapotban került a győri kórházba, őt már a helyszínen is újra kellett éleszteni, de annyi vért veszített, hogy a kórházban  elhunyt. A klub szerb játékosa, Natasa Kovacsevics lábfeje olyan mértékben roncsolódott, hogy amputálni kellett, ő már túl van a műtéten.

Fotó: Mti Hírcentrum

A buszon utazó 16 ember mindegyike, továbbá a személygépkocsi vezetője is érintett volt a balesetben,  két ember életét vesztette, egy ember életveszélyesen, nyolc súlyosan megsérült, további hat személy pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a mentősök három mentőhelikopterrel és 8 mentőautóval vonultak a helyszínre. A sérülteket három kórházba, Győrbe, Sopronba és Szombathelyre szállították.

Sok a törés és a zúzódás

Orbán Ferenc tájékoztatása szerint a súlyos sérültek töréseket szenvedtek. Az öt könnyebb sérültön jellemzően kiterjedt zúzódásokat, hámsérüléseket diagnosztizáltak a sürgősségi osztályon.

A szombathelyi kórház főigazgatója, Nagy Lajos korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy súlyos állapotú férfit és egy könnyebben sérült nőt szállítottak a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba.  Tapodi Péter klubigazgató a helyszínen, Fűzy Ákos vezetőedző a győri kórházban vesztette életét a balesetben. A csapat egyik szerb nemzetiségű tagjának lábát Győrben kellett amputálni.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvos igazgatója, Oláh Attila tájékoztatása szerint intézményükbe két embert szállítottak súlyos, négyet könnyebb sérülésekkel, köztük a busszal ütköző személyautót vezető idős férfit. A súlyos sérültek egyikének, Fűzy Ákos vezetőedzőnek az életét már nem tudták megmenteni.

klub honlapja azt írta, a csapat a mai, Sopron elleni mérkőzésre tartott, mikor egy személyautó áttért a szemközti sávba, A buszsofőr, hogy a frontális ütközést elkerülje, félrerántotta a kormányt, melynek következtében a játékosokat és a stábot szállító jármű az árokba hajtott és az oldalára borult.

Tóth Gabriella, a Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint az autóbusszal ütköző személyautót vezető hetven év körüli férfi ellen a rendőrség halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt indít eljárást, egyben kezdeményezi őrizetbe vételét.

DPECS20100329006Fűzy ÁkosFotó: Kálmándy Ferenc / MTI

Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint a baleset miatt teljes szélességében lezárták a 85-ös főutat, a forgalmat Hövej község illetve Beled község felé terelték.

Az ötvenévesen elhunyt Fűzy Ákossal 2012-ben bajnoki címet nyert a győri csapat, 3-2-es összesítéssel verték a Sopront. Idén is a bajnoki döntőig jutottak, ám nem sikerült megvédeni a címüket a soproniak ellen.

Korábban a Mizo Pécsnél dolgozott, előbb Rátgéber László segédedzőjeként, majd vezetőedzőként, így nyert a csapattal 2010-ben bajnoki címet és kupát.

„Ákos 13 évig volt a segédedzőm, és egy évet a válogatottnál is együtt dolgoztunk, Péter pedig három évig volt mellettem a válogatottnál” – nyilatkozta az MTI-nek Rátgéber László. „Olyan, mintha a testvéreimet vesztettem volna el, együtt jártunk nyaralni, teljesen összenőttünk. Nem tudom felfogni ezt a tragédiát.”

Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta, a városnak és a csapatnak egyaránt nehéz lesz feldolgozni ezt a tragédiát, és őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak.

„Két igazi sportembert veszítettünk el, akik egész életükben a jó ügy érdekében, a sport és a tehetség ünnepéért dolgoztak, mindezt magas szakmai színvonalon tették. Sosem felejtjük el őket, hiszen a győri kosárlabdasport legfényesebb sikereit köszönhetjük tevékenységüknek.”

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége együttérzéséről biztosította az elhunytak hozzátartozóit. Az MKOSZ mielőbbi gyógyulást kíván a sérülteknek, és minden segítséget meg kíván adni a klubnak a fájdalmas, felfoghatatlan helyzetben.

A két sportemberre szombat este 20 órától gyertyagyújtással és virrasztással emlékezhetnek a sportbarátok a győri egyetemi csarnoknál, tájékoztatott a klub honlapja. index.hu