Az előírtnál jóval később vettek

 vért, és hiányosan töltötték ki a vizsgálati jegyzőkönyvet azok az orvosok, akik a kórház baleseti sebészetén először találkoztak a négy ember halálát okozó baleset után Eva Rezesovával. A csütörtöki tárgyalási napon orvosokat és egy mentőst hallgattak meg, akik a baleset után Rezesovát kezelték. Az azonban még a szakértői elemzés alapján sem derült ki, hogy Rezesova ittasan karambolozott, vagy csak a baleset után húzott a vodkásüvegből, ahogy ő állítja.

„Ekkor a rendőrjárőr jelezte, hogy van még egy sérült az autójában, akinek a szondája pozitívan elszíneződött” – így emlékszik Rezesovával kapcsolatban annak a mentőegységnek a vezetője, amely elsőként ért ki a helyszínre. Ő a vizsgálati jelentésében azt írta, hogy a nő lehelete „aromás”, de ez szerinte sok mindent jelenthet, akár azt is, hogy cukorkát evett.

 

 

 

„Az eszméletvesztésre mindenképpen rá kell kérdeznünk, a hölgy azt mondta, hogy nem emlékszik, hogyan történt, a baleset hogyan következett be, utána azt mondta, hogy nem érti, hogyan történt, és ami megmaradt még, hogy a gyermekeit emlegette” – mondta a mentős.

Bár a kórházi orvosok nem látták egyértelműen ittasnak, a szakértői jelentésből is kiderül: a minták szerint 1,25 ezrelék alkohol volt Rezesova vérében, ami közepes alkoholos befolyásoltságot jelent. Rezesova azt állította, hogy előző nap délben ivott utoljára egy kevés alkoholt, ezt követően csak a baleset után húzta meg a vodkásüveget. Hogy ez így volt-e azt a kórházi vérvizsgálat deríthette volna ki.

„6.08 perckor a kórház által aláírt és ön által is aláírt dokumentum szerint is beérkezik a sérült és az is megállapítható, hogy a vér levétele 6.40-kor történt. Mi ennek a látszólagos késlekedésnek, ennek a félórás időkülönbségnek az oka?” – kérdezte a bíró.

„Nagy valószínűséggel az lehet az oka, hogy a beteg el lett küldve röntgenvizsgálatra, készült neki egy koponyaröntgen és a visszaérkezést követően történhetett meg a vérvétele” – válaszolta a kórház illetékese.

Pedig lehet, hogy még magasabb lett volna az érték, ha előbb leveszik a vért. A szakmai protokoll szerint is rögtön meg kellett volna ezt tenni. Ráadásul a vizeletmintát is csak jóval később vették le. Ez után pedig már nem is volt alkoholszagú Rezesová lehelete. Újabb vizsgálatok és vérvétel következett, de azt már egy másik orvos végezte.

Aki a vizsgálati jegyzőkönyvet igencsak hiányosan töltötte ki, és nem tudta egyértelműen megmondani, hogy megvizsgálta-e a vádlottat, többször is azt mondta, hogy a „környezetétől”, azaz az ápolóktól hallottak, és a korábbi orvos által készített vizsgálat alapján töltötte ki a jegyzőkönyvet.

Továbbra is kérdés egyelőre, hogy közvetlenül a baleset után, vagy még előtte ivott Rezesová? Minthogy az orvosszakértő sem tudta egyértelműen a választ, noha elemezték a kórházi vizsgálatokat, a bíró további szakértői vizsgálatokat lát indokoltnak ennek kiderítésére.

atv.hu