A versenyprogramon kívül is

 nagy sikerű magyar és külföldi dokumentumfilmeket mutat be rendezői mesterkurzusokkal egybekötve a miskolci Jameson CineFest filmfesztivál a DunaDOCK szervezésében szeptember 13. és 16. között.

 

A DunaDOCK csapata – Ugrin Julianna, Ruszkai Nóra, Groó Diana, Trencsényi Klára és Böjte Ágnes – idén első alkalommal szervezi a Jameson CineFest dokumentumfilmes programját. Céljuk egy olyan nemzetközi dokumentumfilmes eseménysorozat megszervezése, amely – miközben lehetőséget biztosít a hazai dokumentumfilmes szakma rendszeres bemutatkozására – azt tűzte ki célul, hogy bekapcsolja a magyar szakmát a nemzetközi fejlesztő műhelyek, pitchingfórumok, fesztiválok véráramába – tájékoztatta az MTI-t kedden a DunaDOCK.
Mint közölték, a fesztivál dokumentumfilmes versenyprogramja mellett nagy sikerű magyar és nem magyar filmeket válogattak az elmúlt három év terméséből, a vetítések után a filmek meghívott alkotóival a DunaDOCK Master Class keretében pedig nemzetközi mesterkurzus-sorozatra kerül sor.
Szeptember 13-án Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatója és az HBO-t képviselő Hanka Kastelicova bevezetője után Sós Ágnes rendező vetíti Láthatatlan húrok című filmjét, majd mesterkurzust tart. Az HBO Magyarország saját gyártású dokumentumfilmje a testvéri kötelékről, egy családi titokról és a zene erejéről szól.
Másnap a Boldogság… Ígéret földje című film és Laurent Hasse mesterkurzusa következik. Laurent Hasse rendező a film készítése során 1500 kilométert gyalogolt francia falvakon, városokon át a tengerig, arra a kérdésre keresve a választ, hogy mi a boldogság.
Szeptember 15-én a Karvolvy Vary-t és számos más jelentős fesztivált megjárt Wiktoria Szymanska Themerson és Themerson című, nem mindennapi szerelmi történetet feldolgozó, kísérletinek is nevezhető filmje, majd mesterkurzusa kapott helyet a programban.
Groó Diana legújabb, Regina című dokumentumfilmjében a második világháború alatt Berlinben élt, első rabbinő életét rekonstruálja a fennmaradt levelezések alapján. A jeruzsálemi fesztiválon díjazott film vetítése után a rendező mesterkurzust is tart.
Szeptember 16-án Andrew Garrison Szemét tánc (Trash Dance) című filmje következik, amelyben egy sajátos performansz kialakulását követhetik végig a nézők az ötlettől a megvalósulásig.
A mesterkurzusokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.