Állítólag több tízmillió forintot

 vettek el a gyerekektől, s adtak egy felnőtt csapatnak. Ez hűtlen kezelés lehet.
A Miskolc Holding Zrt.-nél lefolytatott belső vizsgálat alapján kiderült, hogy a 2012-es és a 2013-as esztendőkben a Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Kft.-től folyamatosan, több tíz millió forint értékben adtak át pénzeszközöket a társasági adóból származó bevételekből egy felnőttcsapatnak.

 

A TAO- törvény szerinti támogatásokat ugyanakkor tilos a felnőtt csapatok játékosainak javadalmazására, vagy működésére fordítani, ebben az esetben mégis ez történt milliós nagyságrendben. Vagyis több jogszabálysértést is elkövettek azok, akik a támogatást a céltól eltérően használták fel.

Mindez egy, a miskolci ügyészséghez és a Nemzeti Sportintézethez is eljuttatott, több magánszemély által jegyzett feljelentésből derül ki. A levél másolatát az ÉszakOnline szerkesztősége is megkapta.

„Az ismeretlen tettesek ezzel a magatartásukkal kimerítették a hűtlen kezelés törvényi tényállását, mert a támogatók által rájuk bízott vagyont nem rendeltetésszerűen használták fel és ezzel jelentős vagyoni hátrányt okoztak a sportiskola tanulóinak és a tulajdonosi körnek, továbbá megszegték a TAO-törvény több rendelkezését is” – áll a feljelentésben.

A Miskolc Városi Sportiskola ügyében augusztus 26-án érkezett feljelentés hűtlen kezelés miatt – erősítette meg az ÉszakOnline érdeklődésére dr. Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség osztályvezető ügyésze. Elmondta: a Miskolci Járási Ügyészség augusztus 29-én feljelentés-kiegészítést rendelt el, ennek foganatosításával a Miskolci Rendőrkapitányságot bízta meg. A határidő 15 nap, de ez további 15 nappal meghosszabbítható. Ha a rendőrség elvégzi a feljelentés-kiegészítést, akkor lesz az ügyészség abban a helyzetben, hogy dönthessen a nyomozás elrendeléséről vagy a feljelentés elutasításáról.

Azt, hogy a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú Miskolc Holding Zrt. égisze alatt működő MVSI-nél nincs minden rendben, jelezheti, hogy az elmúlt fél évben a társaság ügyvezetője és a látványsportokért felelős szakmai vezetője is távozott. Dr. Szabó Brigittától március 1-jei hatállyal köszöntek el, Kovács Gyulától az elmúlt hetekben.

Mindketten felelősek voltak a TAO-s pénzek begyűjtéséért és felhasználásáért. A miskolci városháza korábbi szóvivője, Dobos Tímea március 1-jén dr. Szabó Brigitta ügyében a következőket közölte az Észak-Magyarországgal: „dr. Szabó Brigitta a jövőben a Miskolc Holding Zrt.-nél fogja a TAO-s pályázatokat, a TAO-s pénzekkel kapcsolatos ügyeket, és az egyéb sporttal kapcsolatos ügyeket intézni, illetve minden más sporttal kapcsolatos intézménynek a jogi- és gazdasági ügyeinek az intézése is hozzá tartozik majd.”

A szóvivő egyelőre egyéb kommentárt nem fűzött a változáshoz, így azt sem, hogy az kinek, vagy kiknek a döntése volt.

Érdeklődtünk a feljelentés ügyében a Miskolc Holdingnál is. Pásztor Imrétől, a társaság kommunikációs vezetőjétől kedden délelőtt megkérdeztük, valóban igazak-e a belső vizsgálatról, illetve a vizsgálat megállapításairól szóló hírek? Kérdeztük azt is, hogy

Mennyi pénzről van szó?
Az ügy miatt távozott-e az MVSI-től az elmúlt fél évben két, korábban a TAO-s pénzek felett diszponáló vezető is? (Konkrétan: Szabó Brigitta ügyvezető és Kovács Gyula szakmai vezető)
Milyen következményei lettek/lesznek az ügynek?
A törvénysértés gyanúja miatt tett-e bejelentést, feljelentést a tulajdonos önkormányzatnál, a megfelelő hatóságoknál a Miskolc Holding?
Választ szerdán délelőtt fél 10-ig nem kaptunk. eszakonline.hu