Jakab Péter, a Jobbik önkormányzati képviselője még júniusban fordult az adatvédelmi biztoshoz, amiért szerinte a miskolci városvezetés a közérdekű adatkérés árának brutális emelésével törvénysértő módon korlátozza az átláthatóságot. Péterfalvi Attila állásfoglalása szerint Kriza Ákos polgármester és Csiszár Miklós jegyző példátlanul ellehetetleníti a miskolciak közérdekű adatmegismeréshez való jogát.

 

Az erről tartott sajtótájékoztatón Jakab Péter emlékeztetett, a megyeszékhely polgármestere és jegyzője az idei évtől a közérdekű adatkérés oldalankénti árát több mint négyszeresére, 210 forintra emelte. Mint mondta, Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos állásfoglalása megerősítette a Jobbik azon véleményét, hogy a fideszes városvezetés intézkedése súlyosan sérti a lakosság azon jogát, hogy megtudhassák, mi folyik a miskolci városházán. Kiemelte, Péterfalvi megállapította azt is, hogy a miskolci városvezetés közérdekű adatkiadási gyakorlata sérti mind az Alaptörvényt, mind az Infótörvényt, de az Áfatörvényt is. Krizáék ugyanis az adatközlésért „nem átalkodnak” Áfát is felszámolni, noha a közérdekű adatszolgáltatás nem tartozik Áfa körbe – húzta alá a politikus.

A képviselő elmondta azt is, az adatvédelmi biztos felszólította a miskolci önkormányzatot, hogy közérdekű adatkiadási gyakorlatát igazítsa a hatályos törvényekhez, erre azonban a városvezetés nem volt hajlandó. Ezek után Péterfalvi Attila – csakúgy, mint korábban a Jobbik – a kormányhivatalhoz fordult.

Jakab Péter szerint az eset iskolapéldája annak, a választásokhoz közeledve hogyan veszi semmibe a Fidesz még a saját maga által megszavazott Alaptörvényt is akkor, ha a trafikmutyit, a földmutyit vagy a kormánypárt egyéb zűrös ügyeit kell takargatni.