Megkezdték kedden a volt szovjet hősi temető feltárását a szikszói óvoda udvarán, Egy családjában személyesen érintett ukrán állampolgár Zvarych Vladyslav kezdeményezésére – a nemzetközi egyezmények alapján- azért indult meg az eljárás, mert alapos a gyanúja arra: az 1999-ben történt exhumálást az akkori városvezetés nem megfelelően, kegyeletsértően hajtotta végre.

 

Az ukrán delegáció- köztük Zvarych Vladyslav – a Háborúban Elhunyt Áldozatok és Politikai Üldözöttek Emlékének Megörökítését Intéző Állami Tárcaközi Bizottság és Honvédelmi Minisztérium engedélyével augusztus 26 és 31 között végezheti a kutatótevékenységét Szikszón, az érintett területen.

Az említett részen 1941 és 1944 között temettek el háborúban elhunyt szovjet katonákat- köztük Zvarych Vladyslav hozzátartozóját is- majd egy hősök emlékművet is állítottak tiszteletükre.. Zvarych Vladyslav kutatásai szerint legalább 600 elhunyt került akkor a sírba. Szikszó Önkormányzata még 1999-ben kezdeményezte a Honvédelmi Minisztérium Hadisír Gondozó Bizottságánál a szovjet katonai temető áthelyezését a városi köztemetőbe a kegyeleti szempontok figyelembe vételével. Arra is vállalkoztak, hogy az áthelyezési munkálatokat végző embereket- körülbelül 10 főt- ilyen jellegű előképzésben részesítik .

Zvarych Vladyslav azért ragaszkodik a pótlólagos feltáráshoz, mert meggyőződése, hogy a több mint 10 éve elvégzett exhumálás kegyeletsértő volt. Véleménye szerint erre enged következtetni az 1999 november 23 és december 15. –e között végzett munkálatokról készült önkormányzati jegyzőkönyv is.

Szikszó polgármestere Füzesséri József arról beszélt: bízik és reménykedik abban, hogy az előző városvezetés nem követett el kegyeletsértést, és a feltárásnál nem találnak erre utaló nyomokat a szakemberek. Óriási szégyen és szomorúság lenne egész Szikszó számára, ha kiderülne: hogy tudatosan vagy hanyagságból mások elhunyt családtagjaival, szeretteivel nem az előírásoknak megfelelően bántak.