A putrikból a magyarok lépcsőházaiba  költöztetik a cigányokat a kormány ugyanis 200 millió forintért kíván „lakhatási integrációt” megvalósítani a borsodi városban A program szerint lépcsőházanként két lakást lehet erre a célra igénybe venni.

 

 Jakab Péter, a Jobbik Borsod megyei alelnöke korábban elmondta, a pályázati felhívás szerint 160 millió forintot lehet elkölteni arra, hogy a kazincbarcikai cigányság putriait lebontsák, s helyette új ingatlanokat építsenek, vagy már meglévő bérlakásokat újítsanak fel és rendezzenek be számukra, de az összegből jut udvarrendezésre is, így az érintetteknek még a porta rendbetételével sem kell majd bajlódniuk. A fennmaradó 40 millióból nyomon követhetetlen „felzárkóztató” programokat kell megvalósítani, vagyis ez az összeg tekinthető a „borravalónak”, tette hozzá Jakab.
A politikus kiemelte, azzal, hogy a kormány mélyigénytelen „embereket” akar beköltöztetni a cigánytelepről a lépcsőházakba, Kazincbarcikán is be fog indulni a miskolci fészekrakó-hatás, melynek eredményeként az ingatlanok értéke rohamosan csökkenni fog, és előbb utóbb a lépcsőház, majd az adott lakótelep egésze is élhetetlenné válik. Mint mondta, a Fidesz, ahelyett, hogy a törvényt vinné be a cigánysorra, komplett lakótelepeket akar elgettósítani, mindezt az adófizetők pénzén, az adófizetők kárára.
A Jobbik kazincbarcikai elnöke, Takács Krisztián arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a kormány a betelepítésről június 16-ig társadalmi egyeztetést folytat, a kazincbarcikaiak semmit sem tudnak a tervről.
Egy eszakhirnok.com olvasó szerint a múlt héten 10 család költözött a belvárosba Herbolyáról, ahova sokan azért kerültek mert nem fizették a közös költségeket.
 A kazincbarcikai alpolgármester közleményben próbálta nyugtatni a közvéleményt, hogy csak 20 cigányt fognak betelepíteni a magyarok közé.