Míg az egyetemet végzett szülők körében csak 2 ezrelék a koraszülések aránya, addig a nyolc általánosnál kevesebbet végzetteknél ez akár 13-14 ezrelék is lehet.

 

Ez nemcsak Magyarországon van így, hasonló összefüggések mutathatók ki az Egyesült Államokban a jómódú és megfelelően képzett fehér lakosság, illetve a gettókba kényszerült bevándorlók vagy szegények körében. Növeli a koraszülés kockázatát az is, hogy ha a nők túl korán, 14–18 éves korban vagy túl későn szülnek.

Összefüggést mutat a koraszülésekkel a terhesség alatti dohányzás, az alkohol- vagy drogfogyasztás, a nem megfelelő táplálkozás, a higiénia hiánya, a terhesgondozás vagy a terhesség alatt szükséges vitaminbevitel elmulasztása is. Mivel a szegények közül nem mindenki kerül eleve egy perinatális központba, a megszületett csecsemők szállítása csak fokozza a kockázatokat, mondta a professzor.

Gyulladás, meleg, inkubátor

A statisztikák nem adnak választ arra, mi okozhatott alig több mint egy hét alatt ilyen sok halálesetet Miskolcon. Egy koraszülöttek ellátásával foglalkozó, neve elhallgatását kérő szakértő szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek az esetek épp a kánikula idejére estek, ami ugyancsak kiválthat koraszüléseket.

Az egyik meghalt csecsemő apja a Blikknek azt mondta: a bajok egy gyulladással kezdődtek, majd a kisbaba lázas lett, gyulladást kapott, a vérében gombák tűntek fel, és gyomorfertőzése is lett. Emiatt antibiotikumokkal kezelték, de az apa arra is felfigyelt, hogy a nővérek gumikesztyű nélkül nyúltak az inkubátorba, és előfordult, hogy nyitva volt az ajtaja a berendezésnek.

A szakértő az Indexnek ezzel kapcsolatban azt mondta: nem feltétlenül kívülről behozott fertőzésre kell ilyenkor gondolni. Az esetek 10 százalékában előfordulhat, hogy a szülő nő hüvelyváladékában lévő gombák okoznak problémát az újszülöttnél, bármennyire is figyelnek a higiéniára. Ez akár más csecsemőkre is átkerülhet.

Az inkubátorok alapvető feladata az, hogy 32-34 fokos hőmérsékletet és megfelelő páratartalmat biztosítsanak az újszülötteknek. Ezek általában légkondicionált helyiségekben működnek, de ha az nincs, és a kórteremben elég meleg van, nem feltétlenül szükséges működtetni az inkubátor fűtését. Önmagában az inkubátorok ajtajának nyitva hagyása nem okozhat semmilyen problémát, hiszen ezt akkor is megteszik, amikor a koraszülötteket ellátják vagy vizsgálják.

A miskolci kórház PIC-központját júliusban szerelték fel új eszközökkel egy uniós pályázatnak köszönhetően. A szakértő szerint ez nem okozhatott problémát, hiszen egy iylen fejlesztés csak javít a körülményeken, és amúgy is csak gondos fertőtlenítés után lehet az új eszközöket használni. index.hu