Mancs a híres magyar mentőkutya  2006-ban pusztult el, 2007 óta filmet akarnak róla forgatni. Köbli Norbert, aki A vizsga című filmet is jegyzi, Szy Katalinnal együtt írt róla forgatókönyvet, de már akkor látták, hogy túl sötét lenne, ha szigorúan a valóságot dolgoznák fel. Ráadásul Pejó Róbert (Látogatás, Dallas Pashamende) rendező is belenyúlt a sztoriba, és alaposan kiszínezte. Szerinte egyébként az is jót tett az alapanyagnak, hogy ennyi évet kellett várni, mert hosszabb szünet után friss szemmel tudott ránézni, és miután elvett belőle vagy hozzáköltött, sokkal jobb lett.

 

„Van benne villamosmérnök és kutya, de ez a történet igazából bármelyik mentőkutyáról szólhatna” – mondta szerdán Pejó Hűvösvölgyben, két forgatási beállás között, és hozzátette, hogy mivel Magyarországon vagyunk, a Mancs név adta magát. Pejóék végül is egy szinte teljesen fiktív sztorit raktak össze, aminek a megtörtént események helyett inkább a nézőpont lesz az érdekessége. Vagyis az, hogy megjelenik a kutya szemszöge. A filmbe Igor Lazin, A kis tehén apukája animált részeket szúr majd be, amik néha humorosak, néha ijesztőek vagy tragikusak lesznek, és arra utalnak majd, hogy mi járhat a kutya fejében, illetve ez érzékelteti majd az idő múlását is. A különleges látványvilág megteremtésében Banovits Tamás díszlettervező is segít.

Szacsvay László, aki a filmben Dokit, a mentőcsapat orvosát alakítja, megsúgta: egy olyan lány meséli majd el a nézőnek és filmbeli kislányának a legendaszerű történetet, akit Fiktív Mancs kiskorában megmentett. „Ebből bontakozik majd ki az az út, amelyet a kölyökkutya a mentőkutyává válásig bejár” – tette hozzá a rendező, de persze lesznek bőven akadályok, bonyodalmak is. A cikk itt.