A BBC és a német lapok is az  ózdi vízcsapok elzárásáról írnak. A Die Presse szerint süllyedni látszik Bajnai hajója, mert a Fidesz a közvélemény-kutatásokban több testhosszal vezet. A Wall Street Journal cikke szerint azt javasolja az Európai Központi Bank, hogy ne siesse el a Magyar Nemzeti Bank a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének beolvasztását. Az EKB egyébként egyetért az integrálással.
Wall Street Journal

Az Európai Központi Bank szerint nem szabad érintenie a jegybank függetlenségét, valamint az árstabilitás megőrzésének feladatát annak, hogy a PSZÁF októbertől beolvad az MNB-be. A tervezett egyesülésről készült jogi szakvéleményében az EKB üdvözli, hogy a pénzügyi felügyelet a központi bank keretében működik majd, mert ezáltal erősödik a makrogazdasági ellenőrzés az ágazat fölött. Ugyanakkor azonban arra is figyelmeztet, hogy túl kevés lehet a beolvadáshoz hátralévő nem egészen két hónap, ezért halasztást javasol. Szóvá teszi továbbá, hogy a vonatkozó jogszabály-tervezet értelmében a jegybanknak tartósan hozzá kell járulnia a növekedéshez, ám mint rámutat, ez nem írhatja felül azt a célt, hogy az MNB-nek meg kell akadályoznia az infláció elszabadulását. Vagyis ennek megfelelően át kell írni a készülő törvényt. Az Európai Központi Bank ugyanakkor nem látja be, miért kellene a központi bank elnökének előre tájékoztatnia a kormányt, ha korlátozni kíván bizonyos piaci tevékenységet. Ez ugyanis lehetővé tenné, hogy a végrehajtó hatalom befolyásolja a döntést, miközben a központi banknak szigorúan önállóan kell működnie. Ebből következik – mutat rá az állásfoglalás -, hogy ebben a kérdésben is módosítani kell a beterjesztett törvényt. Mint ahogy abban a tekintetben is, hogy meg kell említeni abban az EKB-t, valamint a központi bankok európai rendszerét, mint két olyan intézményt, amellyel a Nemzeti Bank együtt akar működni a pénzügyi piac felügyelőjeként is. Szintén sürgeti a dokumentum, hogy az MNB időről időre készítsen statisztikákat az Európai Központi Banknak, függetlenül attól, hogy Magyarország nem tartozik az euroövezethez. 

BBC

A hírügynökség szerint az ózdi városvezetés a vízszolgáltatás korlátozása kapcsán nem vádolja közvetlenül a romákat, csupán azt mondja, hogy helyi lakosok pazarolnak a vízzel, az önkormányzat viszont már nem képes állni a számlát. A tudósítás megjegyzi, hogy a hőmérséklet ezekben a napokban elérheti a 40 fokot, és hogy Ózd 36 ezer fős lakosságának nagyjából egyharmada roma, akik közül sokan nincsenek abban az anyagi helyzetben, hogy lakásukba bevezethessék a vizet. A hatóságok 28 közkutat zártak le, további 60-ban pedig csökkentették a nyomást. Így most több száz embernek sorba kell állnia az út mentén, hogy legalább valamennyi vizet tudjon venni. Egyébként hasonló korlátozást vezettek be a térség két másik városában is. Az ózdi polgármester és az elöljáróság a Fideszt képviseli, amelyet már előzőleg is azzal vádoltak meg, hogy nem tesz eleget a romaellenes rasszizmus és a gárdista támadások ellen. 

Die Welt

A rekkenő hőség ellenére nincs folyóvíz Ózd egyik roma szegénynegyedében, mert a helyiek állítólag pazarolnak a vízzel. A várost az Orbán-fél jobboldali-nacionalista Fidesz emberei irányítják. Bírálók már régóta a párt szemére vetik, hogy az támogatja az országban grasszáló rasszizmust. A térségben folytatódik a hőhullám, ennek ellenére a polgármesteri hivatal utasítására bizonyos kutakat teljesen elzártak, másoknál pedig jelentősen csökkentették a nyomást. Az ellenzék szerint a lépés nem egyszerűen embertelen, hanem jogellenes is, ráadásul egy egész városrész lakóinak egészséget fenyegeti – közölte az Együtt-PM. A közlemény emlékeztet arra, hogy Ózd másfél milliárd forintot kapott Svájctól a romakörzet vízellátásának kiépítésére. A tudósítás arról is beszámol, hogy ma várható az ítélet a romagyilkosságok ügyében. 

Süddeutsche Zeitung

A hőmérők 37 fokot mutatnak, a városvezetés mégis lezárja a vizet: a jobboldali-nacionalista Fidesz-politikusok vezette Ózdon romákat fosztottak meg a vízellátástól. Az indoklás még egy olyan párt esetében is arcátlan, amelyet ismételten rasszizmussal vádolnak meg. 

Die Zeit

A csapadék valószínűsége nulla százalék, a hőmérséklet viszont 37 fok körül várható, ám ez sem tartotta vissza az ózdi városvezetést attól, hogy elzárja a vizet a település egyik igen szegény, romák lakta körzetében. A várost az Orbán-féle jobboldali-nacionalista fiatal demokraták politikusai irányítják. A magyarországi romák egyre másra a fajgyűlölet célpontjai voltak az országban. A romagyilkosságok ügyében ma mondják ki verdiktet a négy vádlottra. Hármat közülük életfogytiglan fenyeget, a negyedik enyhébb büntetésre számíthat. 

Az ózdi esetről hírt ad a Spiegel, a Die Presse, valamint a Der Standard is. 

Die Presse

Süllyed Orbán kihívójának, Bajnainak a csillaga – a nemzeti-konzervatív Fidesz a felmérések alapján ismét magasan vezet. Az Együtt-PM elnöke elkalkulálta magát, Bajnainak immár alig van esélye, hogy tavasszal az ellenzéki választási összefogás miniszterelnök-jelöltje legyen. Pedig a 45 éves politikus tavaly októberben még a baloldal reménysugaraként és üdvözítőjeként tért vissza. Ám számítása nem vált be: Mesterházy és az MSZP halogató taktikát választott és hagyta, hogy a volt kormányfő a végén lyukra fusson. Bajnai hamar elvesztette a kezdeti lendületet és csillogást. Nem csak, hogy népszerűsége olvadt el, hanem kémcsőben született pártja is erősen visszaesett. Ráadásul Mesterházy is igényt tart miniszterelnök-jelölti posztra. Ebben javára válik, hogy sok választót megnyert magának – Bajnaival szemben. A közvélemény-kutatásokban fej-fej mellett állnak, de nincs látható oka, hogy a szocialisták vezére miért engedné át lista vezetését riválisának. A másik fél ugyanakkor csak azt tudja felhozni, hogy vezetője képes sokakat magához vonzani a határozatlanok, illetve a politikai közép egymilliós táborából. Ám ez az érvelés a Szocialista Pártnál süket fülekre talál. Az MSZP ugyanis egészen más stratégiával főleg azokat a baloldali szavazókat igyekszik visszaszerezni, akik négy éve tömegesen elpártoltak tőle. De kényes téma a tárgyalásokon a Demokratikus Koalíció is, amelyről még nem tudni, hogy bekerül-e a baloldali választási szövetségbe. Bajnai, egyébként Gyurcsány bizalmasa, elzárkózik ettől, az MSZP viszont kész a párbeszédre a DK-val. Ám a baloldal csakis együttes erővel képes legyőzni a Fideszt. 

(Klubrádió/Szelestey Lajos)