Hiába a pedagógusi munka, ha  a „balkáni körülmények” elveszik a gyerekek kedvét a miskolci nyári napközis tábortól.

Minden miskolci önkormányzati képviselőnek hozzá kellene járulnia ahhoz, hogy jövőre ne eshessen meg az a csúfság, ami az idén: kátyús, szinte járhatatlan út, derékig érő gaz fogadja, fogadta a perecesi nyári napközis táborba járó gyerekeket. Minderről Bazin Géza, a városrész szocialista önkormányzati képviselője és Szihalmi Péter, az MSZP miskolci alelnöke beszélt pénteken a helyszínen.

Bazin Géza elmondta: 2010 előtt az önkormányzati képviselők jelentős része saját választókerületi alapjából kisebb-nagyobb összegekkel, de támogatta a tábor és környékének rendbe tételét, hogy a gyerekeknek ne kelljen méltatlan körülmények között tölteniük a nyarat. Azzal ugyanis tisztában voltak, hogy a táborba nemcsak a perecesi gyerekek járnak, az intézmény Miskolc egészének nyári napközis tábora, következésképpen nem várható el, hogy Pereces önkormányzati képviselője szűkös, a választókerület egészére kiosztott forrásaiból egyedül finanszírozza a terület gondozását. Ez az együttműködés 2010 után megszűnt, ráadásul a városvezetés a központi költségvetésből sem fordít különösebb gondot a tábor környékének rendbe tételére. Meg is lett az eredménye, az éppen ma záró tábor lakói bokatörésre is alkalmas, szinte járhatatlanul kátyús úttal, gondozatlan közterülettel szembesülhettek minden nap.

„A négy héttel ezelőtti özönvízszerű esőzés még tovább rombolta a táborhoz vezető, amúgy is rossz állapotú utat és annak környékét. A lezúduló víz az út melletti területen például kimosott egy villanyoszlopot, sőt, ott mind a mai napig látni egy, a földből kikandikáló gázvezetékrészt is” – mondta Bazin Géza. Kijelentette: nyilván mindenki örül annak, hogy tavaly sikerült leaszfaltoztatni dr. Kriza Ákos polgármester utcájának befejező szakaszát, annak is, hogy most már dr. Zsiga Marcell utcája is rendben van, de nemcsak ezek az utcák léteznek Miskolcon, máshol, például Perecesen is rengeteg a felújításra váró útszakasz. Hangsúlyozta: a választókerületi fejlesztési alapjából a városrész több más utcájára is költenie kell, ám idén – mivel hiába várt a kátyúzásra elkülönített központi költségvetési pénzből finanszírozott munkálatokra – mégis megrendelte az útjavításokat. Mindezt másfél hónappal ezelőtt, ám a hivatali bürokrácia miatt mind a mai napig nem történt semmi. A tábor éppen ma fejeződött be (erre is kevesebb pénzt adott idén a városvezetés, ezért kellett azt a szokásos augusztus 20-i hét helyett augusztus 2-án bezárni), s Bazin Géza csak remélni tudja, hogy a gyerekek nem a bokatörő útra, a gazra, a – mint fogalmazott – „balkáni körülményekre” emlékeznek majd vissza, ha szóba kerül 2013 nyara.

Szihalmi Péter szerint az a legszomorúbb az egészben, hogy a pedagógusok a táborban hiába tesznek meg mindent azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, a gondozatlan környezet emléke elveheti a fiatalok kedvét attól, hogy jövőre jó szívvel jöjjenek ide. Arról meg nem is beszélve – tette hozzá –, hogy ezzel az igénytelen hozzáállással még rossz példát is mutat a városvezetés a gyerekeknek. eszakonline.hu