A Blikk információi szerint a nyomozás  elején a zsaruk még azt gondolták, csak egy néhány milliós ügybe botlottak a takarékszövetkezetben, ahol az azóta leszerelt mezőkövesdi rendőrkapitány felesége is dolgozott. Később kiderült, ő is érintett az ügyben.

 

Információink szerint tíz éve, hogy a takarékszövetkezet négy dolgozója nem létező személyek nevére kezdett el hitelszerződéseket kötni. Eddig nagyjából 1500 esetre derült fény, a kárösszeg pedig egymilliárd forint körüli is lehet. A hatalmas summát azonban a zsaruk nem találják. Az elkövetőktől próbálták lefoglalni az elsikkasztott pénzt, de egyiküknek sem volt néhány millió forintnál több megtakarítása. A védekezésük szerint csak azért csaltak, hogy a központban azt lássák, hogy jól dolgoznak.

Az első hitelt a második fiktív kölcsönből törlesztették, és ez így ment tovább hosszú éveken át. A szerződő felek pedig kivétel nélkül kitalált személyek voltak. Tóth József, Bezzegi Péter, Zsugor János – vagy éppen, ami eszükbe jutott, és már készültek is a hiteligénylések. A kitalált emberek iratait fénymásolóval gyártották, a külső szemlélőknek pedig valóban úgy tűnt, Mezőkövesden minta-takarékszövetkezet működik.

Amikor az egyik gyanúsítottól megkérdezte az őt kihallgató nyomozó, hogy miért nem álltak meg és szálltak ki a csalásból, furcsa választ kapott.

„Csak a szerencsében bíztunk. Lottóztunk, és reménykedtünk, hogy bejön a nyeremény” – válaszolta információink szerint a gyanúsított.

A zsaruknak szerencséjük is volt, hiszen az egyik házkutatáskor rábukkantak egy házi nyilvántartásra, ahol vezették a kitalált emberek kitalált pénzügyeit.

blikk.hu