Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nemrégiben  adott ki közleményt arról, hogy a 18 év alatti fiataloknál gyakori az energiaital túladagolása. Két hónapon át – tavaly novemberben és decemberben – gyűjtötték az erről szóló adatokat, és ennyi idő alatt 123 fiatal lett rosszul Magyarországon energiaitaltól, 88 százalékuk 18 évesnél fiatalabb fiú volt. A megbetegedők nagyobb része annyit ivott, hogy orvosi ellátásra szorult. Volt köztük, aki három litert egy nap alatt.

 

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter  egy képviselői kérdésre adott válaszában közölte, hogy a kormány már dolgozik azon a módosító javaslaton, amely alapján 18 év alattiaknak ugyanúgy tilos lesz energiaitalt eladni, mint például cigarettát. A Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége a reakciójában túlzónak nevezte a tiltást, bár azt elismerték, hogy ezek a termékek nem gyerekeknek valók.

A legtöbb energiaitalban deciliterenként 32 milligramm koffein van, vagyis egy 2,5 decis dobozban 80 milligramm. Egy presszókávéban erősségtől függően 50-100 milligramm koffein van, míg két deci Coca-Cola kevesebb mint 20 milligramm koffeint tartalmaz. Vajda Zsolt, a Heim Pál Gyermekkórház orvosa az ÁNTSZ oldalán korábban azt írta, hogy a szakirodalom szerint gyerekkorban a gyerek testsúlyához képest 15 milligramm/kilogramm koffein már mérgező, de a tünetek már 3 milligrammtól érezhetőek.

„A szakirodalom szerint a koffein az egyetlen legális pszichoaktív drog” – írta Vajda Zsolt, aki szerint a koffeinen túl a többi alkotóelem is veszélyt jelent. A taurin a fizikai erőnlétet fokozza azzal, hogy beviszi a cukrot a sejtekbe, és növeli a teljesítőképességet. A guaranakivonat a memóriára és a fizikális állapotra hat úgy, hogy ebben is van koffein, és ez hozzáadódik az italban eleve benne lévő mennyiséghez.