Miskolc a mi Detroitunk   http://petrany.kinja.com/

Hogy tényleg, milyen divatos  is mostanában Miskolcot cikizni. A várost, ahol a legnagyobb esemény, hogy Gyurcsány beköltözik az Avasra bohóckodni egy kicsit, Kanada meg óriásplakátokon könyörög, hogy maradjon csak mindenki a seggén, jobb esetben valamelyik panelban. Valóban, a rendszerváltás legnagyobb vesztesein röhögni kurva sportszerű.Egy városon, amit kétszázezer lakos fölé pumpált a piactól független szocialista gazdasági modell, hogy aztán a kilencvenes években szétlophassa a hirtelen leállított üzemeket privatizálás címén bárki, aki épp arra jár. Modernizáció helyett munkanélküliség egy szellemvárosban, aminél lassan már Pécs is nagyobb lesz.

 

Persze nem érdekel, hisz az életben nem költözöm vissza. Kinőttem, és nincs is értelme. Csak azt nem felejtem el, hogy ezt az országot még mindig részben az tartja egyben, amit Miskolc termelt ki magából százötven év alatt. Meg Ózd, ha már a mélyszegénység mappát kapargatom. És egy darabig az is fogja, mert ha jól hallom, a Dunaferr is köhécsel, külföldi acélt venni meg ilyen múlttal azért elég ciki. És drága is, szóval még marad a diósgyőri.

Mulatságos az lenne, ha a városok tudatukra ébredhetnének, gyorsan megsértődhetnének, és mint egy durcás kisgyerek az oviban, visszavehetnének mindent. Fognák, és hozzájárulásukkal együtt elrepülhetnének a Nap felé. A valahol Mályi előtt az anyaföldet elhagyó Miskolccal persze én sem úsznám meg, mert hiába születtem Budán, ha anyám egyszer miskolci. De előtte még megnézném, ahogy a Szabadság híd és barátai kiszakadnak a betonból, és elszállnak, villamosostul, aszfaltostul, rozsdástul, az ország vasúthálózatának hetven százalékával együtt.

Akkor aztán a retkes szlovák IC-k helyett a Railjeten tumblrező dunántúli mókamesterek átgondolnák, hogy nem azért van ott annyi tőke, mert olyan roppant kitartóan nyalnak a németeknek száz éve, hanem csupán azért, mert közelebb vannak a gazdagok határához. Oda még hullik a morzsából, meg a rohadó osztrák fogakból is. Miskolc ezzel szemben Ukrajnához és a szlovákokhoz van közel, így ott csak a hó hullik, és az sem megbízhatóan.