A feketézők a lisztpiacon is a gabonaszektorban jól bevált módszert alkalmazzák, amely azon alapul, hogy nem itthon kell felszámítani és megfizetni az áfát, ha a megvett árut valamely más uniós tagországban értékesítik, mivel kivitelnél az áfát az ottani vevőknek kell megfizetniük. Ezért a csalók a lisztpiacon is úgy tüntetik fel, mintha exportálnának, közben viszont a terméket itthon adják el.

 

A szokásos trükk: az áfa a zsebben marad

A kivitelnek álcázott fiktív üzletekben a malmoktól a lisztet áfa nélkül veszik meg, majd – sokszor viszonteladók közbeiktatásával – áfásan adják el a kiskereskedelemnek, de az értékesítéskor felszámított áfát már „elfelejtik” megfizetni az államnak. A tavalyi szezonban kialakult, 100 forint körüli malmi átadási árakkal és a 27 százalékos áfával számolva egy kiló liszten így 27 forintot „nyerhetnek”, és ebből könnyedén tudnak kilónként 10-15 forintos kedvezményt adni a tőlük vásárló kiskereskedőknek, miközben elveszik a piacot a legálisan működő malomipari cégektől.

Éves szinten a lakosság 100-120 ezer tonna lisztet vásárol meg közvetlenül boltokban, és a Gabonaszövetség úgy becsüli, hogy ma már e mennyiség 25 százaléka jut el áfacsalással az üzletekbe. A költségvetés a be nem fizetett áfa miatt évente mintegy 4 milliárd forint bevételtől esik el, eközben pedig a legális malomipari társaságok – elsősorban a kisebb tőke ellátottságú, középméretű cégek – fokozatosan ellehetetlenülnek és csőd közeli helyzetbe kerülnek.

A jórészt még magyar tulajdonú iparágat féltik

Jelenleg az országban negyven tulajdonos 55 malomipari céget működtet, amelyek zöme közepes- vagy kisméretű vállalkozás. A külföldi érdekeltség 34-35 százalékot tesz ki, vagyis a cégek nagyobb része magyar tulajdonban van. Az áfacsalások tehát éppen azzal a veszéllyel járnak, hogy olyan iparágat „darálnak be”, amelyet az elmúlt években nagyrészt sikerült hazai kézben tartani.

A Gabonaszövetség az elharapózott áfacsalások miatt a közelmúltban a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), illetve a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (VM) fordult – közölte Lakatos Zoltán. A szervezet már többször jelezte azt is, hogy a visszaélések megakadályozása érdekében a liszt áfáját 27 százalékról 5 százalékra kellene csökkenteni. A szövetség úgy számol, hogy emiatt a költségvetés évente 1,5-2 milliárd forintot veszítene, szemben a jelenlegi 4 milliárdos adókieséssel. Mint ismert, a VM szintén rendre úgy foglalt állást, hogy az áfa lefaragással egyetértene, de a kormány eddig költségvetési okokból nem merte bevállalni a csökkentést.  http://www.agrarszektor.hu