Nyílt levelet tett közzé  Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a gázellenőrzés témájában – és ahogy levele címében írta: a miskolciak védelmében. Ebben arra kéri a miskolci lakásszövetkezeti elnökök, házkezelőségi vezetők, lakóingatlanok közös képviseletét ellátó megbízottakat, hogy az új törvényi szabályozás megszületéséig már ne kezdjenek bele a gázkészülékek felülvizsgálatába. Levelét az alábbiakban közöljük.

 

Tisztelt miskolci lakásszövetkezeti elnökök, házkezelőségi vezetők, lakóingatlanok közös képviseletét ellátó megbízottak!

Önök is értesülhettek a különféle híradásokból, hogy néhány nappal ezelőtt készült el az a kormányrendelet, amely felszólítja a fejlesztési minisztert egy, a gázkészülékek, -vezetékek, -csatlakozók felülvizsgálatáról szóló új szabályozás megalkotására. Eszerint a gázkészülékek, -vezetékek és -csatlakozók műszaki, biztonsági felülvizsgálatának a költségét a gázszolgáltatónak kell majd viselnie.

Ennek a kormányzati akaratnak megfelelően módosítani kell a földgázellátásról szóló törvényt, ami várhatóan a parlament következő ülésének az elején történik meg. A törvénymódosítással változni fog a gázkészülékek, -vezetékek és -csatlakozók ez év végéig szóló kötelező felülvizsgálati ideje is.

Július 23-án jómagam Csöbör Katalin és Sebestyén László országgyűlési képviselővel, és több, a probléma megoldásában érdekelt önkormányzati képviselővel a kérdéskörről egyeztető tárgyalást folytattam a Tigáz vezető képviselőivel.

Az egyeztető tárgyalásunk eredményeképpen fordulok most ezzel a nyílt levelemmel a címzettekhez, nyomatékosan felhívva a figyelmüket: a következő a törvénymódosításra néhány héten belül sor kerül, ezért kérem a tisztelt lakásszövetkezeti elnököket, házkezelőségi vezetőket, a különféle lakóingatlanok képviseletét ellátó megbízottakat arra, hogy a gázkészülékek, -vezetékek és -csatlakozók felülvizsgálati munkálataiba már ne kezdjenek bele, ilyen munkákat a parlamenti döntésig pedig ne rendeljenek meg a különféle vállalkozóktól!

Segítő közreműködésüket köszönve:
Kriza Ákos
Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere