Földes-ügy: Nyílt levél a  miniszternek Miskolc – A Földes Ferenc Gimnázium Öregdiák Egyesület levelet küldött Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter részére.

Tisztelt Miniszter úr!
Őszinte levéllel kívánunk Önhöz fordulni a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatójának kinevezésével kapcsolatosan. Nem titkoljuk, hogy a jelöltek közül Veres Pált támogatjuk, s nem vitatva esetleges szubjektivitásunkat, nem kívánunk tényeket elhallgatni. Bízunk abban, hogy sikerül őszinte és tisztességes tájékoztatást adni álláspontunkról, s ez által segíthetjük Önt minél megalapozottabb döntés meghozatalában.
A „Földes” évtizedek óta a város és a régió oktatásának egyik zászlóshajója, a helyi identitás fontos része. Ez utóbbi állítás megerősíttetett 2011. őszén, amikor fölvetődött a gimnázium nevének megváltoztatása, s ez nagyban befolyásolja a mostani igazgatóválasztás körüli vitákat. A névváltoztatást helyi polgárok néhány fős csoportja kezdeményezte, s a város vezetése fölkarolta, előre talán nem is sejtve, hogy ez egy jelentősen kisebbségi akarat. Hogy erkölcsi, politikai, gazdasági szempontból indokolt e a névváltás, amelyet egyébként magunk nem támogattunk, itt most érdektelen. Kiderült viszont, hogy a miskolciak nagy (elsöprő) többsége sem támogatja. Mi, öregdiákok, kezdeményeztünk aláírásgyűjtést a név megtartása mellett, s magunk is meglepődtünk, amikor minden különösebb propaganda nélkül, néhány nap alatt, mintegy 40ezer aláírás gyűlt össze.
A város vezetése is fölismerte, hogy a név megváltoztatása jelen helyzetben legalábbis nem szerencsés. A politikai ellenzék is véleményt formált, éppen a városvezetés ellenében. Így, bár nem akartuk, a kérdés túlzottan átpolitizálódott. Innentől, amilyen ma a magyar közélet, az érintettek mind besoroltattak a politikai barikád valamelyik oldalára. Pedig az öregdiákság, a diákság, a tanári kar, a miskolciak, s így egyesületünk sem pártérdekek mentén szerveződik, összetétele ilyen szempontból vegyes és érdektelen. Egyesületünk így nem csatlakozott semmilyen ez ügyben szervezett politikai demonstrációhoz sem, sőt közleményben el is határolódott. Egyszerűen csak szeretjük és magunkénak érezzük ezt a gimnáziumot, s szeretnénk megőrizni ezt a kincsünket. Nem szeretnénk, ha esetleg téves pártpolitikai érdekek alapján születne döntés, ha a politikai szembenállások esetleg tévesen befolyásolnák a döntések helyességét. Ilyen rossz irányban befolyásoló tényezőnek tartjuk Veres Pál kinevezésének nem támogatását esetlegesen a névváltoztatás meghiúsulása miatt. A gimnázium akkori igazgatója, függetlenül a saját véleményétől, nem tehetett volna tisztességgel semmit saját munkatársainak, diákjainak és öregdiákjainak egyöntetű véleményével szemben.
Szégyelljük, hogy levelünkkel Önhöz kell fordulnunk, s nem általunk választott helyi vezetőinkhez, de a város vezetése szerintünk önmagukra, a kormányzó erőkre nézve is káros és rossz döntést hozott, amikor figyelmen kívül hagyva minden érintett testület egybehangzó véleményét, nem a többség által támogatott jelöltet javasolja a gimnázium élére immáron harmadik pályázatban. Még ha nem is befolyásolná döntését a névváltoztatás ügye, a közvélemény „bosszúként” értelmezi Veres Pál félreállítását.
A Földes Ferenc Gimnáziumban fennállásától kezdve önkéntelen hagyománnyá vált, hogy az új igazgató mindig a tantestületből választatott. Ennek pozitív üzenete, értéke nem szorul magyarázatra. Így lett igazgató Veres Pál is, akinek vezetői ciklusai alatt az iskola megőrizte színvonalát. Pedig a környezet kedvezőtlenebb volt ehhez, mint előtte, hiszen sokkal több oktatási intézmény van és kevesebb gyerek. A gimnáziumban, nem degradálva a humán tárgyakat, hagyományosan a reáltárgyak oktatása kiemelkedő, csak az elmúlt 10 évben több nemzetközi diákolimpikonunk és eredményünk volt, mint a megye összes többi iskolájának együttvéve. Ez többek között annak köszönhető, hogy az eltelt évtizedek tapasztalatai szellemi műhellyé nemesítették az intézményt. A hagyománnyá vált Földes Est ugyanakkor évről évre demonstrálja iskolánk sokszínűségét, a tanulók művészetekhez való egyre szélesebb kötődését. Ezt a fölhalmozott tudást bűn elherdálni, bűn veszélyeztetni. A szülők ezért a megalapozott szakértelemért bízzák gyerekeiket az iskolára.
Veres Pál bizonyított, vezetése alatt az iskola jól megőrizte, továbbvitte ezt a tudást. Az érzelmi kötődéseken túl ezért is állt ki mellette minden érintett. Nem szerencsés kívülről jött jelölt kezébe adni az irányítást, aki nem bírja a leginkább érintettek bizalmát, akire a közvélemény könnyen ráfoghatja, hogy politikai szempontokból került oda, s aki pályázatában a humán oldal erősítését tartja legfontosabbnak. Nem, mint ha azt nem tartanánk fontosnak, egyesületünk vezetőségében is humán értelmiségiek vagyunk többségben, de vétek lenne az elért eredmények ismeretében a természettudományos tárgyak oktatásának legkisebb mértékű visszaszorítása is.
Úgy gondoljuk, hogy mind az iskolának, mind Miskolcnak, mind vezetőinek, mind országunknak az az érdeke, hogy jelen helyzetben ismét Veres Pál legyen a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója.
Bízva abban, hogy döntése kedvező lesz, munkájához sok sikert, erőt és egészséget kívánva,
Miskolc, 2013. július 14.
tisztelettel:
Iván Tamás
elnök
Földes Ferenc Gimnázium
Öregdiák Egyesülete